Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / От пощата на „ДНЕС”:...
От пощата на „ДНЕС”: Може ли да разчитаме на измервателните уреди или ни манипулират?

От пощата на „ДНЕС”: Може ли да разчитаме на измервателните уреди или ни манипулират?Представяме на Вашето внимание няколко случая с измервателни уреди (топломери и електромери), при които гражданите имат съмнения и потърсиха съдействието на „ДНЕС”. Едни от най-честите случаи на оплаквания от ЕРП и топлофикациите са следствие на смяната на уредите за отчитане на потребена електроенергия или топлоенергия. На гражданите, потърсили съдействието на „ДНЕС” чрез писмата си, е оказана безплатна консултация от адвокат-доброволец в приемните на "ДНЕС".

 

И.А.Г, София:

Здравейте. Желая да ви информирам за моя случай. Отнася се за развален топломер (който е един за целия апартамент). От фирмата счетоводител „Топлоконтрол” ми го замениха с нов, докато му се направи преглед в лаборатория. След 3 седмици чакане за резултат от техническия преглед, реших да им се обадя. Заявиха, че трябва да отида в офиса им и да им платя 100 лв. за новия топломер.Старият уж бил на преглед в Германия и не можело да се оправи (както и очаквах, че ще кажат). А той е работил не повече от 2 години. Въпросът ми е имат ли право да ми искат пари и мога ли да изискам да се направи нова проверка на стария ми топломер в лаборатория, избрана от мен.

 

Д.Т.С., Стара Загора:

Здравейте, пиша Ви вече истински обезверена! След смяна на електромера ни сметката за ток скочи двойно. След като платихме фактура на стойност 205,76 лв., видяхме, че има грешка в отчитането. Отчитането по фактура започва 15 дни след подмяната и включва 30 дни, за което време сме изразходвали всичко общо 1239 кВч. До този момент никога не сме изразходвали такова огромно количество ел. енергия и досега не сме си купували нови ел. уреди, нито сме си променили потреблението. В апартамента живеем само двама. Обезверена съм от цялата тази измамна схема, чрез която електроразпределителните дружества ограбват народа. Аз съм млад човек, на 26 г., и вече много се замислям дали да не се махна от тази държава. Само във Вас ми е надеждата за помощ! Моля Ви, обърнете внимание на това писмо, като искам да знаете, че аз не съм единственият случай. Докато пускахме жалба, в EVN имаше и доста други хора от Стара Загора, които се оплакваха със същия проблем! Обърнете внимание!

 

М.Б., Варна:

Оплакването ми е сварзано с надписването на месечните ни сметки за ток от „Енерго-Про”. Тези монополисти гадни си позволиха да ни сменят електромера без да ни уведомят и от тогава насам се започна едно ежемесечно надписване на сметките ни за ток, а не стига и това, ами и получаваме една сметка за минал период, за което още повече нямат право да ни искат. Като пример ще посоча, че ние сме с малко бебе и плащаме около 100 лв. на месец, но за трети път вече получаваме сметка за 200-215 лв., а смея да твърдя, че консумацията ни не е по-голяма – дори се опитваме да пестим, като спим в най-топлата ни южна стая. Не мога да си обясня колко трябва да консумирам за такива сметки. Ако те са реални, аз трябва по тениска да си ходя в нас цяла зима и защо на циганите никой не им таърси тока , а се опитват от нас да си избият загубите?

 

В.И.Х., София:

Имам една питанка. Може да е малко глупаво, но по-добре глупав въпрос, отколкото по-глупаво действие. Понеже някъде се беше засегнало за калибровката на електромерите, как може човек да провери дали електромерът му е калиброван? Има ли фирми, които независимо могат да извършат замерване, каква е базата, на която се извършва калибровката (стойности, данни) или и това е монопол на монопола и каквото кажат те - това е?

 

 


3363