Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / От това по-културно ...
От това по-културно накъде

От това по-културно накъдеПетър Митов - студент богослов, гр. Пловдив 

 

Този уикенд започва откриването на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019". Градът ще е първият носител на тази титла, а събитието ще бъде проследено от милиони граждани на Европа. На церемониите ще дойдат видни гости, ще има речи, култур-трегери, звезди... В града ще пристигне и многобройна делегация от над 20 града, които ще бъдат европейски столици на културата. Над 100 чуждестранни делегати ще се включат в събитията. Всичко това ще се следи от екипи на Euronews, Тhe Daily Telegraph, Deutsche Welleи ред други чуждестранни телевизии и вестници. Очакват се и представители на Kleine Zeitung – вторият по големина aвстрийски вестник, Columbustravelmedia – популярно английско онлайн издание за туризъм, Museum TV – френска телевизия, която се излъчва на английски, френски и руски език. Като цяло новината е добра. Даже много. В тъмното и изпълнено с напрежение и битовизми ежедневие, в което сме попаднали, подобно събитие е отвсякъде добре за България.

Ироничното обаче е, че години наред страната ни е обърнала гръб на истинската културата и няколко показни речи и дори международни мероприятия няма да поправят това. Данни на Евростат сочат, че страната ни отделя не малко пари за култура. Разковничето обаче е, че тези средства отиват в бюджета на Министерство на културата, а оттам голяма част от тях изчезват... Културата не е приоритет за нито едно правителство през последните десетилетия и няма да бъде, ако нищо в страната не се промени. Неграмотността и бездуховността в България нарастват лавинообразно и това може лесно да се докаже:

- Колко книги си купихте този месец?

- А колко от тях прочетохте?

- Колко театрални/оперни/балетни постановки посетихте?

- Колко пъти на кино ходихте?

- В колко културни дискусии се включихте?

- На колко концерта бяхте?

- На колко нови български актьори се възхищавате?

- Колко занемарени читалища знаете?

- Може ли да изброите поне 5 традиционни български традиции и обичаи?

- Колко разбити и студени театри сте посещавали?

- Колко кина са затворени във вашия град?

Едва ли може да се чудим на целенасоченото убийство на българската култура. Все пак имаме министър-председател, чиято любима книга е Винету (книгата е интересна, забавна и... подходяща за ученик в средните класове). Необходимостта от развитие на културата в нашия живот и общество е потъпкана от меркантилност и постоянен стремеж към власт. Ето защо откриването на Пловдив като европейска столица на културата звучи малко кухо. Само за пред чужденците... Показно и лъскаво..., като с Европредседателството - пилеене на пари, основно за пълнене на нечии каси и лъскане имиджа на властта на подопечните и кметове.

И след показните мероприятия - тишина и пак сивота. Като всичко в България. Но важно е, че сме се показали, колко сме ербап.

А действителността е съвсем различна - вижда се от всички, дори и през прозорците ни...

Пловдив 2019 е пълно фиаско

Кулата “Вавилон” в Пловдив ще глътне 3 млн. лв. за 1 ч., хаосът в европейската столица на културата остава   Image result for винету бойко борисов  

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Кулата “Вавилон” в Пловдив ще глътне 3 млн. лв. за 1 ч., хаосът в европейската столица на културата остава

Пловдив 2019 - "Излагация е акцентът в програмата"

Кметът на Пловдив: Лодката на критиците потъва рязко и видимо

Ще си остана в лодката на критиците, уважаеми кмете

 


86461