Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Отглеждаме и възпита...
Отглеждаме и възпитаваме неграмотни гласоподаватели

Отглеждаме и възпитаваме неграмотни гласоподавателиИнформационен сайт "ДНЕС" 

 

Българските ученици не могат да четат, да смятат, да решават елементарни физически задачи. Това показва международно изследване на функционалната грамотност при решаване на проблеми при 15-годишни ученици (PISA 2018.). Проучването се прави на всеки три години и оценява степента, в която тинейджърите са придобили ключови знания и умения, важни за пълноценното им участие в съвременното общество. Изследването е разработено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и е проведено сред 600 хил. ученици от 79 държави през миналата година.

Изключително стряскаш е фактът, че 47% от българчетата буквално сричат. По математика успеваемостта им е 56%, по природни науки – 53%. В действителност данните не са учудващи. През последните десетилетия образованието на нацията никога за съжаление не се е нареждало сред приоритетите на властта. 

 

Методично и с добре подготвен план цялата система беше срината до основи – от затварянето на училища, през ниските заплати на учителите, до абсурдната точкова система, която кара преподавателите да поставят само високи оценки на питомците си. Липсата на елементарни познания по български и математика у подрастващите се забелязват навсякъде – от кафенето, в които трудно може да се разбере нечленоразделната реч на пушещите ученици, до социалните мрежи, където публикации като: "Тарса да ниемъ голема каща в Банка", са ежедневие. От години тенденцията се запазва. И ако в Япония, Китай, Швейцария, Норвегия учениците искат да учат допълнително, то у нас ситуацията се влошава с всяка изминала година. 

 

Проблемите в системата не спират само до мизерните заплати на учителите. Липсата на елементарна учебна база в повечето училища е фрапираща. В по-малките градове школата едва оцеляват. Системата "парите следват ученика" е толкова порочна, че преподавателите избягват да пишат двойки на неграмотните си ученици, защото ако общият успех на класа е нисък, държавата няма да отпусне бюджет я за нова черна дъска, я за ремонт на физкултурния салон. Така независимо, че Николай не може да си напише името, той минава през часовете просто, защото му позволяват. 

 

Да не забравяме и шокиращото отношение на тинейджърите към българските учители. Крясъците, арогантността, безцеремонното поведение на младите, което се толерира, защото няма ефикасни начини за противодействие. А неграмотните ученици стават неграмотни родители и така порочният кръг се затваря. Учебниците се подменят почти през година, защото нов колектив учени за 10-ти път променя Менделеевата таблица. Методиките на преподаване са насочени към теоретичното, а не към практичното. Задачите са все по-елементарни. Стигнахме дотам, че някоя умна глава реши да "превежда" една от най-великите български книги "Под игото". 

 

В свят, в който Фейсбук се наложи като извор на информация, а Уикепедия като "Енциклопедия Британика", властта трябва да полага огромни усилия, за да образова бъдещото поколение, потънало в дигиталния свят. За съжаление България не е сред страните, които издигат на пиедестал учените. Напротив. В ежедневието си все по-често попадаме на хора, за които образованието е изгубено време.

 

А парите идват не след упорита работа, а само с тънки далавери, за които не ти трябват няколко тапии от университета и още толкова специализации. Неграмотността на българските ученици идеално се вписва в плановете на управленците, за които днешните тийнове са бъдещи гласоподаватели, които без проблем както някои от сегашните им родители, баби и дядовци продават вота си срещу има-няма 50 лева и тройка кюфтета с гарнитура.

Колкото по-неграмотен и неинформиран е човек, толкова по-лесно се манипулира. Факти дал Бог. ПОДХ.Л А властта и в ляво, и в дясно се стреми само към това – още едни избори, още един мандат, още време за лично облагодетелстване и просперитет...  

 

Вижте видеото с  рисунките на Жак Наре по романа на Иван Вазов „Под игото“, в издание от 1941 г. 


ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Нели Стефанова, превела на bg ”Под игото”: Не съжалявам

Сопот на протест срещу "превод" на "Под игото"! Кметът: Това е кощунство! Запалете това издание!

Андрей Слабаков за превода на ”Под игото”: Аферим, преводач ханъм!

Държавниците ни са тежко неграмотни и се обиждат от шегите по техен адрес

Сопот на протест: Вазов е светиня, МОН да се намеси (ВИДЕО)

Нужен ли е преводът на "Под игото"?

Арх. Неделчев пред Фрог: Съживихме френски комикс по „Под игото“ от преди 50 години, светотатство е да се подменя Вазов

СКАНДАЛ! Красимир Вълчев скочи на преводачите на "Под игото"

Проф. Кирил Топалов: Да замениш думи в „Под игото“ е кощунство и абсурд (Видео)

На добър час!

По образованието и здравеопазването ще ни познаете

Прост народ - слаба държава... Това май искат всички властници и партии. И го постигат!

И с дипломите... по главата! Ама нали така управниците са рекли...

Кулагин, Нора Недкова и Ричард - новите ВИП-ове на България

За 17 г.: Над 1000 училища са затворили завинаги!

 

Пет века сме откривали училища във всяко село, а сега ги закриваме. Под робство сме оцелели, под европейското загиваме!

 


 

 


118260