Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Откъде идват заплахи...
Откъде идват заплахите за България!*

Откъде идват заплахите за България!*Рисковете от Западните Балкани сякаш изглеждат по-малко, трябва да се концентрираме към случващото се в Турция и Близкия изток. Това предупреждение отправи пред Канал 3 бившият шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев.

"Рисковете от Турция: агресивна, хазартна, непоследователна политика на Ердоган, който оформя едно авторитарно управление в Турция. И се забелязва склонност вътрешните проблеми да се решават чрез външно-политически ходове. А това вече крие опасности", посочи Цветлин Йовчев.

Той отчете като правилна политиката на българското правителство за поддържане на добри отношения с югоизточната ни съседка.

"Това е правилна позиция на българското правителство - да израждаме добри отношения. Но това не значи, че не трябва да следим какво става в Турция. Там вече се отвори пропаст между управляващи и опозиция - при толкова репресирани единственият начин на правителството да се закрепи е да засили репресиите.

Втората линия е кюрдският проблем - видяхме колко остро реагира Турция на референдума за кюрдска държава в Ирак. И на фона на това - хазартна, непостоянна политика, като Ердоган е склонен да притиска до лимита противника си, както беше с Русия, бяха на крачка от война", припомни Цветлин Йовчев.

В тази сложна обстановка България не може да играе сама на световната сцена, но за жалост партньорът й - ЕС, няма достатъчно външно-политическа тежест, констатира бившият вътрешен министър.

"ЕС продължава да е политическо джудже, няма приоритети във външно-политически аспект. Ние нямаме ясна оценка какво се случва около нас, и реагираме бавно.

А ние трябва да бъдем много внимателни, когато формираме очаквания. Трябва да изходим от положението на България в момента и това какъв външно-политически ресурс имаме. Посоката на министър-председателя считам за правилна, но не трябва да формираме очаквания. България може да подпомогне, да облекчи, да повлияе положително на процеси, но в никакъв случая не може да е фактор да реши проблемите и процесите, които ще се разиграят на Балканите", посочи той.

Според Цветлин Йовчев на Балканите етническите проблеми не са решени.

"Ситуацията продължава да е сложна, прехвърчаха наскоро искри на етническа основа. Вучич заяви, че сръбският етнос е единственият, който не може да живее в рамките на една държава. Скърцат процесите в Косово и в Босна и Херцеговина, не са утихнали проблемите в Македония с албанското малцинство.Така че тези процеси трябва да бъдат следени много внимателно", предупреди Цветлин Йовчев.

Той не смята, че Русия е в състояние да влияе толкова силно във вътрешните ни работи чрез енергетиката и чрез партии като БСП и "Атака", каквито тези се появиха наскоро.

"Първо е очевидно, че има информационна война между ЕС и САЩ, тя се води в Европа. Едни такива твърдения може би са валидни в края на 90-е години, а не сега. А защо в момента се изгражда такава представа в американското общество, за да формулира определени политики, това не знаем. Но Русия няма вече такива възможности да влияе върху политическия живот в България. Което не значи, че трябва да подценяваме руската заплаха. Това е факт, това е реалност - руската заплаха. Чудя се защо подвиха опашки хората, които сложиха този термин на масата. България като държава на това място може да гарантира сигурността си само в рамките на колективна сигурност. Иначе не можем да играем с мечката без да имаме зъби", подчерта Цветлин Йовчев.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://pik.bg