Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Отмъщение... или изп...
Отмъщение... или изпиране?* >> Партия ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“

Отмъщение... или изпиране?* >> Партия ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“Партия ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“. Това заяви на извънреден брифинг във Варна народният представител от ПП ГЕРБ Александър Ненков.

„В рамките на следващата седмица ще внесем сигнал до главния прокурор. Всички отговорни институции и органи ще се заемат с този случай, за да се види от началото на идеята, през реализация кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът, за да може гражданите да знаят кой се отнася сериозно към публичния ресурс и кой ощетява обществото“, допълни народният представител, цитиран от "Фокус".

Александър Ненков коментира, че има някакво съвпадение, защото винаги, когато се говори за изтичане на държавни средства, става въпрос за проекти на Тройната коалиция. Той даде за пример проекта АЕЦ „Белене“, за който държавата е платила близо 3 млрд. лева, подобен е и казусът с „Цанков камък“.

Image result for цанков камък


Александър Ненов подчерта, че проектът е нерентабилен. „Важно е гражданите да знаят, това има значение, когато говорим за това, че парите не достигат, за пенсии, заплати, социални плащания, а отиват именно в такива проекти, които държавата е длъжна да довърши, защото някои е взел престъпно решение в ущърб на гражданите“, добави народният представител Александър Ненков.

припомня, че хидровъзел "Цанков камък" представлява всъщност язовир и водноелектрическа централа на реките Въча и Гашня, част от каскадата Доспат-Въча, в близост до село Михалково.

Строителството му започва през 2004 г. по време на правителството на Симеон Сакскобургготски и продължава по време на кабинета "Станишев", известен още и като "Тройната коалиция".

Язовирната стена е завършена напълно в началото на 2010 г. Направен е и нов обходен път Девин - Михалково с дължина 10 км, 900 м тунел и рехабилитация на 10 км трасе на стария път Девин - Лясково.

Според източници от Националната електрическа компатия (НЕК) обаче и от правителството, двойно е оскъпено строителството на язовира и обходния път. Първоначално обектът е трябвало да бъде завършен през 2008 г. и стойността му да е 220 млн. евро, а до момента са вложени около 450 млн. евро.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://novini247.com/