Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Отново...и отново бу...
Отново...и отново будалкат майките* >> Вече има план за действие по законите за хората с увреждания, но протестите остават

Отново...и отново будалкат майките* >> Вече има план за действие по законите за хората с увреждания, но протестите оставатПодписахме план за действие по приемане на законодателството на хората с увреждания. Това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след среща с протестиращите майки от инициативата „Системата ни убива”, предаде БГНЕС. 

Министър Петков заяви, че поема ангажимент на 11 октомври проектът на Закон за хората с увреждания да влезе за обсъждане на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той трябва да бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), а на следващия ден да влезе за одобрение в Министерски съвет. На 19 октомври проектозаконът вече трябва да влезе в Народното събрание.

„Втората принципна позиция, около която се обединихме, е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се разгледат в пакет от Народното събрание”, поясни социалният министър. Законопроектът за личната помощ, за който омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки настояват, е депозиран в парламента още през месец юни. Стана ясно, че двата закона могат да бъдат окончателно приети до средата на месец декември тази година и да влязат в сила от началото на следващата година.

„Следващият ангажимент на правителството е в Закона за държавния бюджет за следващата година да бъдат предвидени 150 000 млн. лева допълнително от бюджета за политиките за хората с увреждания”, подчерта министър Петков.

Социалният министър Бисер Петков

От своя страна представителите на майките на деца с увреждания, които протестират с палатков лагер пред сградата на парламента от месеци, заявиха, че одобряват волята на управляващите и оцениха поетите ангажименти на изпълнителната власт като стъпка напред. Въпреки това те заявиха, че протестите им продължават до самия край на реформата.

Утре майките ще излязат пред Министерски съвет от 17:30 часа. Протести ще има и в други градове на страната.

РЕДАКТОР: РУМЕН СКРИНСКИ

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/
 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Движение "ДНЕС": БРАВО БЪЛГАРСКИ ЖЕНИ! >> Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с властта, започват протести

Майките напуснаха парламента със скандал ВИЖТЕ >>

Системата ни УБИВА-ВСИЧКИ! > Министрите се подиграват с нас ! Продължаваме с безкомпромисно с действията си!

България скочи срещу Системата (ОБЗОР)

Майките: Г-н Премиер, ще изсипете 150 млн. в бездънна яма. Вече сте смешен!

Блъфиране и лъжи до безкрай... като с референдума! >> Майките на децата с увреждания се срещат утре с управляващите

Гневните български майки блокираха София с черни знамена

Ани Алашка за Борисов и протеста на майките: Егати държавата, щом културата е по-увредена от хората с увреждания

Сложиха Бойко Борисов в инвалидна количка

Българските майки: Оставка!

 

 

 


78374