Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Отново ли влизаме в ...
Отново ли влизаме в сезона на живите факли? Аз няма да търпя....

Отново ли влизаме в сезона на живите факли? Аз няма да търпя....Коментар на Силвия Искренова

 

„Жена се е хвърлила пред движеща се мотриса на метростанция „Жолио Кюри“. Жената е 46-годишна. Загинала е на място." Това гласи съобщението в пресата. Кратко и ясно. Ужасна Смърт! Но част от статистиката за някои…

Image result for метростанция витоша

ЗА НЯКОИ – ДА, но аз си задавам въпроса, дали отново не влизаме във времето на „живите факли”? Дали отново хора в разцвета на силите си започват да избират показната смърт пред ужаса да си жив в наши дни?

Преди две, три години имаше лавина от показни и потресаващи самозапалвания... Дали този ужас започва отново? Знаете ли, че само от 2013 година до днес самозапалванията са 22! Не едно, не две. Това са 22 живота потънали в пламъците на отчаянието и безпътицата.

Младата фотографка Лидия изгоря пред Президентството, но никой от управляващите не се впечатли от  този факт. Пресата услужливо замълча в интерес на политиците и стабилността. Самият факт, че тази жена избра президентския фонтан, за да реализира този показен акт на саможертва не е случаен, разбира се. Какво по-сигурно доказателство за виновност...

Image result for самозапалвания

А спомняте ли си 36-годишният Пламен Горанов, който се самозапали пред сградата на Община Варна на 20 февруари 2013 г. Докато е горял, той е извикал "Киро, Киро, днес трябваше да съм в Анталия...". Горанов се опита да се опълчи на тогавашния кмет на града Кирил Йорданов.

Image result for пламен горанов

А какво да кажем за 53-годишния Венцислав Василев, който изгоря след като цяла година той и жена му останали безработни и нямало с какво да си купят дори хляб. На 40 години си отиде и Тодор Йовчев, който в последните си мигове казал, че го прави от отчаяние.

Неглижирането от политиците не отменя тяхната виновност!

КОЕ подтиква към екстремни решение и действия ?

ЗАЩО не се цени животът, като Божи дар? Кое докарва хората до подобна крайност да се превърнат в живи  факли или да се хвърлят под мотрисите от мостове и блокове?

ОТГОВОРЪТ Е ЕДНОЗНАЧЕН  - ужасната действителност, в която живеем. Потресаващата българска дейснвителност...

ДОКЪДЕ трябва да се стигне и да си докаран, за да се евтаназираш сам? Във всеки е заложен естествен страх от смъртта, но докъде трябва да си доведен, за да я предпочетеш пред мизерията или безнадежността на реалния живот. Кое може да те накара да посегнеш на живота си, да изоставиш децата си, родителите си? И кой всъщщност е виновен за тази безнадежност, за това оскотяване, за убиването на поколението, което сега расте? На кой е потребно да унизи и смачка един народ и да го вкара в пропастта на незнанието и опростачването?

Народ, за който някога най-важното беше да изучи децата си и да ги възпита в уважение към знанието и училището? А Кой иска да се притисне българският пенсионер, дотолкова да му "затегне колана“ , че да живее на студено и с по една кофичка кисело мляко на ден? На кой е нужно да отнеме надеждата на българина - да го превърне в „рая”, да му е по-тежко от по времето на най-тежкото  робството...? На кой?

КОЕ може да те накара да избереш смъртта пред това да не можеш да нахраниш себе си, децата си?  Кое, кой?

ОТГОВОРЪТ – на тези, на които това е удобно, за да продължат да лъжат, да крадат, да  дериебействат на чужд гърб. А може би пък политиците ни се ръководят от старото правило, че оскотял народ се управлява лесно! Е, ако е така, то категорично е дошло да изхвърлим боклука, да им покажем правилния път! Единственият! Да се съобразянват с исканията с очакванията и тегобите на хората.

ЗАЩОТО  очевидно политиците ни са научили 2 основни правила: Че гарван гарвану око не вади и, че беден и зависим народ се управлява лесно и по-спокойно. Прилагайки тези две прости правила няма и нужда да си Айнщайн, за да манипулираш до безкрай смачкани и беден народ!

ТЪЖНО И УЖАСНО, е че при тези  ,,дадености“ и при тази политическа система винаги ще сме в опасност да се повтори епидемията на „живите факли”, защото това е единственият начин за протест, на който някой обръща внимание, макар и това да е само за 3 дни… Тъжно, много тъжно.

До къде ли се опитват да ни докарат...!? Е , хайде стига! Аз няма да търпя! А вие?

 

Виж и други материали по темата: 

Жена скочи на релсите на метрото в София, движението на мотрисите беше спряно (ВИДЕО)

"Форин полиси": Самозапалванията в България не са нещо чак толкова ново

АФП гърми: Четири самозапалвания в България за месец!

Пламен Горанов

Снощи почина обгорелият Пламен Горанов