Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Отново на наш гръб* ...
Отново на наш гръб* >> Допълнителна такса за тока носи над милиард лева на производители

Отново на наш гръб* >> Допълнителна такса за тока носи над милиард лева на производителиНашите пари - в джоба на някой олигарх

Пенка Керелезова

Постоянното поскъпване на цените на тока, парното и водата почти винаги се оправдават с необходимостта от модернизация. През месец, два въвеждаме нови системи, слагаме нови водо/електромери и каквото още се сетите. И въпреки всичко често, често оставаме без ток, вода, че и без парно. Качеството обаче не се повишава, за разлика от месечните сметки.

Сега излиза, че освен за цената на тока ще трябва да платим и МИЛИАРД на доставчиците на електроенергия като такса "задължения към обществото". С други думи топлофикациите, американските централи и ВЕИ-а ще приберат освен месечната печалба, но и още една огромна камара пари, взети от нашия джоб.

Така "богатите" българи ще спонсорират "бедните" дружества.

Май отново нашите пари ще отидат в джоба на някой олигарх.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

От КЕВР обявиха новите по-високи цени на природния газ, парното и тока

Столетницата излиза на протест срещу цените на тока

**************************************************************************************


1,23 млрд. лева - толкова ще платят извън пазарната цена на тока българските домакинства и бизнесът за една година за електричество от топлофикациите, американските централи и ВЕИ. Това става ясно от доклад на експертите на КЕВР за цените на тока, касаещ таксата "задължения към обществото" и цитиран от в. "24 часа".

Най-много пари над прогнозната пазарна цена на тока ще отидат при възобновяемите енергийни източници - 796,69 млн. лева. 341,14 млн. лева. ще се доплащат на ТЕЦ "Ей и Ес Марица изток- 1", а 207,17 млн. лева - на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Топлофикациите, които имат високоефективно комбинирано производство на ток и топлинна енергия, ще получат 282,14 млн. лева. За един мегаватчас ток такса "задължения към обществото" е 36,75 лева.

Заради увеличаване на цената на газа от 1 октомври много от тези разходи трябва да се увеличат с 13,89%. За столичната топлофикация например процентът е 10,1 на сто, а за Пловдив - 28,6%. Въпреки това КЕВР не увеличава таксата "задължения към обществото”, защото тези разходи щели да се компенсират от поскъпналите емисии, пише в доклада.

Припомняме, че такса "задължения към обществото" се появи преди 5 години. Тогава тя беше 15,20 лв. за мегаватчас и заместваше трите досегашни такси - за "зелена" и "кафява" енергия, и "невъзстановяеми разходи".

РЕДАКТОР: ИВАЙЛО АЧЕВ

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Цена и ток – скок-подскок (ОБНОВЕН)

Да сме живи и здрави, че сме умрели

Странният случай ЧЕЗ-България, или защо властта ни мисли за шебеци!

За Бога, братя, не яжте! (ОБНОВЕНО)

Цена и ток – скок-подскок (ОБНОВЕН)

Сърдити старчета... в България

 

 

 

 


76896