Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Отново са оставени в...
Отново са оставени вратички за измами* >> Приемът на първолаците ще е по близост до училището

Отново са оставени вратички за измами* >> Приемът на първолаците ще е по близост до училищетоЗапочна приемът на първокласници в София и водещият критерий за него е за близост, а не за уседналост.Това каза днес пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че близостта е безспорен критерий, за да е по-удобно на децата - да имат достъп до най-близкото училище, заради безопасността им, но и за намаляване на трафика в столицата. Уседналостта беше въведена в опит да се избегнат злоупотребите, а адресните регистрации в последния момент и регистрациите по месторабота на родителите, бяха основната част от злоупотребите през миналата година, припомни министър Вълчев.

По думите му за всеки критерий за прием в първи клас може да се каже, че е дискриминационен, а ние имаме доста либерална система за избор на училище. Всеки родител и в момента има възможност да кандидатства за записването на детето си във всяко едно училище, но критерият за близост е единственият, който дава предимство до най-близкото училище, каза образователният министър. Той обясни, че в малка част от училищата местата ще бъдат запълнени от децата от първа група, в която са живеещите над три години в съответния район. В София, където има недостиг на места в определени училища, на ниво община и град, ще има достатъчно места и децата ще могат да се запишат и в други училища, в които не са запълнени местата. Втората група за прием на първокласници е с адресна регистрация от една до три години, а третата група - до три години. Например 32-ро училище, Шесто и Седмо училище имат малки прилежащи райони, в центъра на София са, но училищата са големи и в тях се записват всяка година повече ученици, отбеляза министърът.

Всяка година имаме училища за записване в първи клас, в които желаещите са повече от местата и това налага да има система за прием, обобщи ситуацията в София министър Вълчев. Попитан защо има сигнал за приема в първи клас до Комисията за защита от дискриминация, образователният министър отговори, че е нормално, защото има училища, в които желаещите да запишат децата си, са повече от местата в тях. Ако го няма критерият за близост, тогава децата няма да имат този достъп до най-близкото училище и ще има живеещи на 50 или 100 метра първокласници до дадено училище, да не могат да бъдат записани в него, коментира министър Вълчев.
Министър Вълчев припомни, че през миналата година най-много злоупотреби е имало при критерия за прием в първи клас, който е бил за местоработата на родителите. За този критерий почти всяко магазинче издаваше бележки за месторабота, добави той.

 

Източник:https://frognews.bg/