Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Отровната целувка на...
Отровната целувка на ГЕРБ... и ДПС

Отровната целувка на ГЕРБ... и ДПСКоментар на Миролюб Борисов

Политическият октопод размърда пипала и затегна смъртоносната си хватка тези дни. Съвсем изневиделица един не чак толкова известен депутат от ДПС - Хамид Хамид „случайно“ се изпусна, Как се обърна палачинката: ДПС мисли да подкрепи мажоритарния вот , че партията му обмисля да подкрепи референдума, иницииран от Слави Трифонов. За минути новината обиколи всички информационни агенции, а веднага след това започнаха и спекулациите. ДПС загатна за подобно нещо още на 16 декември 2016 г., когато председателят на движението Мустафа Карадайъ заяви, че партията му "ДПС може и да подкрепи въвеждането на мажоритарни избори".

Оказва се, че по-малко от седмица след като ГЕРБ внесоха свой законопроект за мажоритарния вот и намаляване на субсидията по-малките политически партии се наредиха на опашка да го подкрепят. Първо на червения килим се появи Веселин Марешки, който доскоро твърдеше, че ще гласува „За“ само, ако съдът обяви референдума за задължителен. Ако референдумът бъде задължителен, тогава ще го проведем, заяви Веселин Марешки. От позицията си на смотаното другарче в парламента обаче „Воля“ започна да коленичи пред големите си батковци – ГЕРБ и квазипатриотите с надежда да оближе и той някоя и друга коричка от баницата. Така изведнъж Марешки обърна палачинката и гордо обяви, че застава твърдо зад законопроекта на ГЕРБ, нищо че преди време друго припяваше. Жаден за власт - Марешки ще крепи стабилността, но видя сделка за кабинета.

Сега обаче към хора на „добронамерените“ депутати се присъедини стародавният приятел на ГЕРБ - ДПС. Както се казва "приятел в нужда се познава". ДПС подкрепи ГЕРБ за промени в Изборния кодекс;   ДПС отново дава рамо на ГЕРБ за ключови съдебни назначения. За радетелите на референдума тази новина би била добра, тъй като шансовете законът да мине в пленарна зала вече са огромни. Освен ако...

Всъщност старите политически кучета знаят, че коалицията ГЕРБ-ДПС е като бързодействаща отрова на всеки проект или инициатива. Гласоподавателите възприемат подобно съглашателство като гнусна партийна игра, задкулисие и договорки, които са в полза само на политическите функционери. От години се знае, че между партията на Борисов и подчинените на Ахмед Доган съществуват топли връзки. Не случайно премиерът за трети път държи да е в изключително добри отношения с южната ни съседка. И при трите управления на Борисов активисти на ДПС държат някои от ключовите управленски позиции. За да замаже народното недоволство преди време, премиерът-слънце заяви, че черната овца на ДПС – Делян Пеевски напусна България и вече няма бизнес у нас. Борисов: Пеевски напуска страната, вече няма да е дъвка. После се оказа, че това съвсем не е така. Близо десетилетие страната ни се управлява от ГЕРБ-ДПС/ДПС-ГЕРБ (така и не стана ясно коя партия е водеща), а от време на време в сметките се намесваха и БСП, патриоти, реформатори... Политиките бяха съгласувани, а решенията единни.  Корман Исмаилов: Има топла връзка между ДПС и ГЕРБИма ли „топла връзка” между ДПС и слугите на палачите от Възродителния процес и РБ+ПФ ли нарушава рахатлъка в БОСТАН-а?;  В коалицията ГЕРБ-БСП Валери Симеонов поема гранична полиция, Марешки – еврокомисар Симеонов убеждава Борисов и Нинова за тройна коалицияКоалицията ГЕРБ - ДПС.

Така резкият завой на ДПС по отношение на референдума доведе до няколко съвсем ясни извода:

ПЪРВО. Няма разлика между политическите партии. Да, мислите си, че сте гласували за т.нар. патриоти, но в действителност сте пуснали бюлетина за ДПС. Избрали сте ГЕРБ? Е, значи си имате Марешки. БСП са навсякъде, те са и вашите хора, не се притеснявайте! Дали сте вота си или за Борисов или за ДПС – общо взето все едни и същи са. Така че, за който и да сте гласували то зад него стои и се показва друг. Защото властта е сладка, толкова сладка, че сега действащите политици не биха я пуснали за нищо на света. Те не желаят да се отказват от нея по никакъв начин нито днес, нито утре, нито когато и да е било. Борбата помежду им е само за това кой ще отхапе по-големия залък. Този, който е пръв на изборите, той и ще е с най -голямото парче за останалите по-малките хапки и обратно - на следващите избори тези с по-малките хапки ще са първи и с най-големите парчета... Това е вечната договорка, която никой не пристъпва и не смее. Ако се разровим по-назад в миналото, ще установим, че във всяка една агенция, във всяко министерство, във всяко държавно и общинско  учреждение са назначени хора по т.нар. квотен принцип от всички парламентарно представени партии – едни повече, едни по-малко - шарено. Според това кой е на власт и е кой в опозиция. Всъщност всичките те са си като едно цяло – истински политически октопод.

ВТОРО. Всичко си страхуват от Слави Трифонов. Треска ги тресе. Каквото и да говорят, каквото и да пишат, каквото и да казват. Воят срещу Трифонов нямаше да е толкова голям, ако и управници, и опозиция не се страхуваха от това, което той ще направи – пълна смяна на системата. Референдумът е само началото и онези в парламента, а и извън него добре го осъзнават. Те пренебрегваха хората до момента, в който 3,5 млн. излязоха да гласуват. След това всичко се обърна. Партиите поумняха и разбраха, че Слави може да ги извади от удобните им кресла и да ги изхвърли на боклука. Всички до един. Защото на народа му писна от едни и същи лица и същи мурафети вече близо три десетилетия и отдавна е готов за пълна, дълбока промяна. И чака. Така като умиращ скорпион ГЕРБ, ДПС, че и БСП правят опит да извадят жилото и да вкарат отровата си в този, който идва, за да ги унищожи. Ако партиите не виждаха заплаха в Слави, те нямаше да обръщат такова внимание нито на мажоритарния вот, нито на символичния му протест пред парламента, нито на шоуто му, което нон стоп ругаят. Коалицията, която се оформя от привидно неудобни партньори доказва правилото: Врагът на моя враг ми е приятел. Така всички са приятели в името на общия враг – Трифонов.

С подкрепата за референдума ДПС започнаха тройна игра. От една страна се коалираха с ГЕРБ и за пореден път доказаха своето задкулисие. От друга обещаха да подкрепят референдума, но това без съмнение ще доведе до предсрочни избори, на които сегашните управляващи най-вероятно ще загубят. Не на последно място с тези си свои действия те подкопаха доверието в референдума и желанието за промяна на милионите, които искат промени в България.

ТРЕТО. Гласувайте и се оттегляйте ! Народът не иска вашата подкрепа. Нито от ГЕРБ, нито от Марешки, нито от ДПС. Не иска нищо от вас и от никой! Не я иска и Слави!

Хората искат  едно единствено нещо - да се изпълни тяхната воля, волята на милиони - да се гласуват решенията на референдума, да  се разпусне Народното събрание и да се проведат бързи избори по новите правила на мажоритарната система. Поискаха го още на 6 ноември 2016г. Това поиска отдавна и Слави Трифонов! Tpифoнoв ĸъм нoвия пapлaмeнт: Πpиeмaтe peфepeндyмa или идвaм!;   Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците.   И сега дойде времето народните ни избраници да престанат  да си правят оглушки ,да се мотаят и шикалкавят ,а  да си  свършат работа,тази работа  заради ,която  са в парламента. Достатъчно време партиите използваха националното допитване, за да трупат дивиденти, но не и да се вслушат в ясното послание, което идва от суверена.

Искрена или неискрена коалицията ДПС-ГЕРБ-Воля ще се опита морално да съсипе националното допитване, режисирайки кампания, в която да препишат на Слави и задкулисие, и договорки. Смешно и елементарно. Но всъщност това няма абсолютно никакво значение. Значение тук и в тази ситуация има само и единствено приемането от НС на 3-те въпроса от референдума - (мажоритарен вот в два тура, задължително гласуване и намаляване на субсидията на 1 лев). Приемете въпросите, оформете ги в закони и си вървете! Защото и уж наглед лесно сглобеното правителството Борисов 3 се разпада още преди да е заработило. Този кабинет е на командно дишане и той няма да успее сам въздух да си поеме. А и няма нужда. Борисов 3 е тук само, докато не дойде време за нови избори по новите мажоритарни правила. А и той самият така поиска: "задължени сме на 2,5 млн. българи и трябва да приемем референдума, да се разпуснем и да се проведат нови избори“ Борисов обеща - приемаме референдума, разпускаме Народното събрание ;    ГЕРБ се заинати: Парламентът да приеме мажоритарния вот!  И това да стане още тази есен. Това изисква отговорността и морала спрямо хората! Иначе най-накрая народът ще си потърси сам правата.

 

Вижте и други материали по темата:

ЦЕЛУВКАТА НА ЮДА...!?! >> ДПС може да подкрепи ГЕРБ за пълен мажоритарен вот?

Как се обърна палачинката: ДПС мисли да подкрепи мажоритарния вот

Защо закъсняха толкова? >> ГЕРБ внесе в парламента законопроект за мажоритарна система

"Воля" ще подкрепи в пленарна зала трите въпроса от референдума

Борисов: Пеевски напуска страната, вече няма да е дъвка

ДПС може и да подкрепи въвеждане на мажоритарни избори27631