Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / ОТВОРЕНО ПИСМО, ОТНО...
ОТВОРЕНО ПИСМО, ОТНОСНО: НАЛАГАНЕ НА ЦЕНЗУРА ОТ СТРАНА НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО, ОТНОСНО: НАЛАГАНЕ НА ЦЕНЗУРА ОТ СТРАНА НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯУВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЛОЗАНОВ,

 

С настоящото се обръщаме към Вас, във връзка с некоректно и противоречащо на журналистическата етика отразяване от страна на Българската национална телевизия (БНТ) на гражданските протести срещу новите правила за паркиране в София.

 

Основания за това наше твърдение ни дават серия от репортажи и студийни участия по темата, в които гледната точка на гражданите категорично бива игнорирана.

 

Последният подобен случай беше репортаж, излъчен в предаването „Денят започва“ на БНТ на 13 септември 2012 г., при който не беше дадена възможност на представители на гражданите да изразят гледната си точка, поради множество „технически“ проблеми, вкл. проблеми със звука, съкращаване на времето на участие, многократни прекъсвания, от страна на водещите и др.

 

Отново в "Денят започва", но на 1 август т.г., Радослав Тошев - Председател на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет (СОС), коментира наредбата и заяви отново решимостта на СОС за влизането в сила на промените в нея от 1 септември т.г. След предаването се свързахме с редакционния екип и предложихме в някое от следващите предавания да участва представител на протестиращите, за да се чуе и алтернативна гледна точка. Получихме уклончив отговор и до този момент никой не се е свързал с нас, напротив, на 20 август т.г. председателят на СОС Елен Герджиков също участва в предаването „Денят започва” и отново едностранно бе дадена трибуна на Общината да коментира нейната позиция, относно Наредбата за паркирането. Трибуна беше дадена многократно и на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която чрез изказванията си представи превратно тезите на протестиращите, но последните нямаха възможност да опонират по никакъв начин, тъй като думата не им беше дадена. На 27 август т.г., пряко по телефона, в същото предаване беше включен и Радослав Тошев, за да изрази мнението на Комисията по транспорт към СОС за започване на обсъждането на промените в Наредбата. За пореден път не беше дадена възможност на гражданите да изразят своята гледна точка, както повелява обективността. През целия този период (1 август – 13 септември), освен в сутрешния блок и в информационните емисии на БНТ, беше предоставяна в повечето случаи едностранчива информация, отразяваща гледните точки само на СОС, или пък ако имаше известен баланс, то той отново беше за сметка на предоставеното на гражданите време.

 

По изброените по-горе причини, на 28 август т.г. се обърнахме с официално писмо до генералния директор на БНТ Вяра Анкова, в което описахме наблюденията си и потърсихме нейната намеса за създаване на условия всички гледни точки да намерят място в ефира на националната ни телевизия, която в качеството й на обществена медия би следвало да покрива стандартите за добра журналистическа практика, гарантираща равнопоставеност на всички страни по даден проблем. Всъщност, тук е мястото да припомним: бюджетът на нашата национална телевизия се формира от данъците на всички нас – българските граждани!

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЛОЗАНОВ,

 

До настоящия момент не сме получили официален отговор от страна на ръководството на БНТ, а практиката за игнориране на позицията на гражданите продължава!

 

В тази връзка убедено смятаме, че настоящата практика на БНТ ни връща в най-мрачните времена на цензура от времето на комунистическата диктатура!!! Обръщаме се към Вас, като към институция, призвана да контролира телевизионните оператори, по отношение на спазването на нормативните и морални стандарти, в сферата на журналистиката и обществената информация.

 

НАСТОЯВАМЕ:

 

Да предприемете необходимите процедури за установяване на причините за това некоректно поведение от страна на БНТ, да извършите мониторинг на всички нейни информационни емисия и студийни участия /сутрешен блок/ по темата „синя зона“, за времето от 01 август до 13 септември вкл., да обявите резултатите и решенията си публично и да наложите съгласно прерогативите си съответните санкции на обществената телевизия.