Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Пациентски организац...
Пациентски организации обявиха недоверието си към Кирил Ананиев

Пациентски организации обявиха недоверието си към Кирил АнаниевПациентски организации "Заедно с теб" заявяват вот на недоверие на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Причината, обявена в писмо до медиите от "Заедно с теб", е липса на ангажименти към превенцията на употребата на наркотични вещества, лечение и психосоциална рехабилитация на зависими пациенти и намаляване на вредите от употребата на наркотични вещества и изразяваме несъгласие за необоснованото закриване на Националния център по наркомании НЦН.

 

"Последната година се наблюдава ясна тенденция към бездействие от страна на ръководството на Министерство на здравеопазването и безотговорност към зависимите пациенти, чийто финал е Проект за постановление на Министерския съвет, който предвижда закриване на Националния център по наркомании НЦН.

Като основен мотив за закриването на центъра в доклада на министъра на здравеопазването се сочи необходимостта от прехвърляне на 5 щатни бройки в НЕЛК.

Националният център по наркоманиите е създаден със Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите и може да бъде закрит само с промяна в закона. Закриването му с Постановление на Министерския съвет е нарушение според юристи.

Някои от въпросите, които зависимите пациенти задават към Министерство на здравеопазването, са:

- Защо зам.-министър Светлана Йорданова е бездействала последната година и не са взети предвид предложенията, направени от НЦН, като например създаване на нископрагови програми за зависими пациенти, лекуващи се на метадон дълги години?

 

- На какво основание е дадено отново разрешение за работа например на Ловешка метадонова програма след като са установени драстични нарушения?

- Какво е последвало от проверките на екипа на НЦН в частните метадонови програми и защо не са взети мерки от МЗ за отстраняване на нарушенията?

- Защо се изразходват публични средства, включително и на Столична община, за ненужни брошури, тениски и шапки като този вид превенция е без никакъв ефект и отречен от европейски ръководства за добри практики за превенция и лечение на зависимости?

- Дали проверките и упражненият контрол от екипа на НЦН на бездействащите Превантивни центрове, вкл. и на Столичния, и желанието за прикриване на нарушения от страна на МЗ, са причина за закриването на НЦН?

- Дали атрактивният имот в центъра на София, където се помещава НЦН е причина за закриването? По какви причини МЗ не е подписало договор за продължаване на ползването на имота и вече половин година пребиваването е незаконно?

 

"Пациентски организации "Заедно с теб" изискваме незабавен и публичен отчет от Министерство на здравеопазването за направените проверки последната година и наложените наказания, ако има такива, както и обяснение защо не са взети предвид направените предложения от НЦН за ефективна работа със зависими пациенти", заявяват в писмото от "Заедно с теб."

 

Източник:https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Той пак е в бяло!!! Предизборни манипулации на здравни работници и пациенти! >> След среща с Борисов, Ананиев обяви: Променяме цените на клиничните пътеки от 1 юни

Цялата власт омазана в корупция, Борисов - в бяло

Не се заяждайте с Бойко, той е винаги в бяло! (ОБНОВЕНО)

Проф. Чирков: Здравеопазването в България е най-лошо и на Балканите

И педиатрите излизат на протест

Медицински сестри поставиха срок за оставки >> След националния протест на 15 май ще започнат ефективни стачни действия със спиране на работа

В предизборна безизходица! Борисов „до стената“: >> Отпускаме 50 млн. лв. за заплатите на медицинските сестри
98853