Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Падение под дъното!*...
Падение под дъното!* >> Бой на седесари в

Падение под дъното!* >> Бой на седесари в "Красно село", охрана гони делегати от изпълнителния съвет на партията (видео)Блъскане, бой и охранители, опитващи се да спрат делегати да влязат в залата на провеждане на Изпълнителния съвет на СДС.

Днес СДС трябва да реши дали да поеме по консервативно-патриотичния път, предложен от лидера си Божидар Лукарски, или не. Очаква се също опозиционно настроени структури да му поискат оставката.

Преди началото край масата за регистрация цареше голямо напрежение, чуваха се викове. Оказа се, че на част от делегатите не се разрешава да влязат. Причината е забавено плащане на членския внос, обясни зам.-председателят на СДС Румен Христов. Самият той първоначално също бил спрян от охраната.

Целта е в залата да влязат само "послушни" структури, потвърди и Димо Стоянов, председател на структурата в Хасково. Според него не са допуснати 40% от делегатите, които са от 8 структури.

Охранителите са наети от лидера на СДС, заяви другият заместник - Емил Кабаиванов, а по-късно Лукарски потвърди информацията с обяснението, че очаквал ескалация на напрежението, провокирано от опозиционни партии с влияние в СДС, и малки, десни, и големи. Коя е фирмата не става ясно.

В крайна сметка опозиционерите влязоха, но журналисти не бяха допуснати. На входа бяха спрени дори фоторепортерите, а един от опитващите се да снимат дори бил блъснат от охранител. Обясни, че спират медиите по решение на ръководството.

И през затворените врати обаче се чуваха крясъци "Оставка" и "СДС". От време на време един от опозиционерите отваряше вратата, за да може журналистите и да видят ставащото вътре.

Малко след началото бе обявена почивка и бе наредено хората, които не са си платили членския внос да напуснат.

Сблъсъкът и боят дойдоха в този момент. Според ръководството опозиционерите са написали цял сценарий как да действат по време на заседанието - кой кога да вика, кой кога да вземе думата и т.н. Човек на Лукарски се опитал да издърпа листа със сценария от ръцете на опозиционер и боят бе факт.

На въпрос към Лукарски дали това е краят на СДС, той отговори: "Ще видим".

Част от сценария

Докато близките до Лукарски разкриха сценария на опозиционерите, тези срещу председателя не останаха длъжни - обявиха, че целта на напрежението е днешното заседание да бъде отложено. Това и се случи. Заседанието не бе подновено. Малко преди 12:30 то бе прекратено.

Лукарски закри заседанието и неговите делегати си тръгнаха.

И въпреки че Лукарски закри заседанието, в залата започна поименна проверка. В този момент и репортерите бяха пуснати в нея.  Очаква се гласуване на отстраняването на лидера. Чу се и реплика: "Лукарски го няма, няма и да го има".

Проверката показа, че в залата има кворум - 57 души, което според тях е достатъчно заседанието да продължи. Кабаиванов заяви, че Лукарски е дезертирал от заседанието.

Впоследствие срещата беше закрита за медиите.

Самият Христов обяви, че не може да каже дали оставката на Лукарски ще бъде обсъждана, но има такива очаквания.

За да бъде свален председателят, са необходими гласовете на 2/3 от делегатите по списък. А според опозицията те имат 2/3 от гласовете, но на присъстващите.

До днешното заседание се стигна, след като Лукарски обяви, че партията трябва да поеме по нов път - консервативно-патриотичен, и поиска подкрепата от Националния съвет на партията. Преди това стана ясно, че той е провеждал неформални срещи и разговори с вицепремиера Валери Симеонов за коалиция между СДС и НФСБ за следващите избори. След заиграването на Лукарски със Симеонов в СДС усилено се заговорило за смяна на ръководството. Част от членовете на партията искат сближаване с новото обединение около ДСБ и ДаБГ.

ВИДЕО

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://offnews.bg/