Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Пак ще платим милион...
Пак ще платим милиони за партийни субсидии..., вместо за лечение на деца и умиращи самотни възрастни хора! (ОБНОВЕН)

Пак ще платим милиони за партийни субсидии..., вместо за лечение на деца и умиращи самотни възрастни хора! (ОБНОВЕН)Информационен сайт „ДНЕС“ 

 

Колко трябва да е държавната субсидия за партиите?!

Категорично, според близо 3 млн. българи гласували на Референдума иницииран от Слави Трифонов – по 1 лв. на глас. Тогава на Бойко Борисов му се видя „опасно“ това искане на народа. След няколко дни обаче той сподели пред журналисти, че иска референдумът да стане закон, а малко преди това го беше обявил като "антидържавен" акт...?!  Дори подчинените му депутати направиха празен ход – внесе нещо подобно на законопроект, напълно съответстващ УЖ на исканията на хората... Всъщност, по този начин ГЕРБ хитро неутрализира проектозакона на Инициативния комитет, внесен от сценариста Тошко Йорданов и Омбудсмана Мая Манолова в НС на 21.11.2016. Така управляващата партия симулира заинтересованост, а в същото време не си помръдна и пръста дори, за да реализира собствените си обещания... Оправдание веднага се намери, и както всеки път виновни са другите, в случая другите партии, които блокирали проектозакона на ГЕРБ...(?) 

И така за поредна година партийната субсидия си остана по 11 лева на глас! Благодарение на управляващата партия и останалите и присъдружни слуги, наречени опозиция.

В сряда вечер Бойко Борисов дето се казва – пак ни хвърли на черешата. По време на разговора със Слави обеща да внесе в НС искане за намаляване на субсидиите. И дебело ни подчерта, че това е „рисков“ ход!

Ние естествено се почувствахме като в дежа вю. И с право. Само 24 часа по-късно лъсна поредната тлъста и опашата лъжа на Бойко. Набързо, почти без дебати комисията по бюджет и финанси в парламента мина и текстът - чл. 64 от проектобюджет 2019, който Борисов "загрижено и с разбиране" дискутира при Слави, надълго и нашироко с обещанието, че ще внесе предложение за намаляване. А именно за намаляване държавната субсидия на партиите. Но и днес предложението на Министерския съвет е и за следващата година сумата да е 11 лв. Така беше и гласувано... Нямаше и "кьорав" депутат, който да е поискал ревизия на текста преди второто му четене и затова той бе приет  анблок с още няколко параграфа, по които също нямаше политически спорове.

 

 

 

Нагло и безпардонно, омерзително поведение. Изплашени, че няма да си приберат паричките, партиите показаха огромната си лицемерна  циничност.

И партиите ще продължат да доят бедния български народ! От 2002 г. до днес те са получили близо половин милиард лева!!!

Единствената страна в ЕС, която има по-висока държавна субсидия за партиите от България е доста по-богатата Финландия. В "бедната" Германия субсидията е 1 евро.

Какво излиза? Най-бедната страна в Европа хрантути и угоява  шепа безпардонен политически елит!

Дори по  oфициaлните oтчeти нa caмитe пapтии, тe нe мoгaт дa изpaзxoдят пoлyчeнитe cyбcидии. И ги дъpжaт, зaбeлeжeтe – нa дeпoзит! Зa 2017 г. caмo oт дъpжaвнитe cyбcидии ГEPБ e cпecтилa 3 197 000 лв. и пpитeжaвa ĸъм днeшнa дaтa цели 17 млн. лв. нa дeпoзит! От които пак по думите на Борисов пред Слави, партията дарявала...?! Пак на наш гръб!

Зa cъщaтa гoдинa БCΠ e cпecтилa 797 000 лв. oт cyбcидиятa cи и дъpжи 4 млн. лв. нa дeпoзит и 650 000 лв. в ĸeш! Дopи гpyпичĸaта oт "Вoля" e cпecтилa 1 237 000 лeвa oт cyбcидиятa cи зa 2017 г.!

Това не е ли ясно доказателство, за безкрайно раздутата държавна дотация? Това от друга страна по никакъв начин не опровергава основния мотив на партиите за рязкото намаляване на субсидиите, а именно, че това щяло да ги хвърли в устите и лапите на олигарсите...?! Всъщност, партиите отдавна са обвързани с тях и те доста мащабно и дебело спонсорират тяхното съществуване. Заради което получават и доста апетитни обществени поръчки... А само като се замислим колко пари ще се спестят и ще бъдат пренасочени към спасяването на деца и други социално слаби групи и дупки в бюджета...?!

Несправедливостта в една бедна България може да събуди само гняв. Това е само една от многото... Системата работи перфектно за тези, които повече от 10 години ни управляват, които живеят на гърба ни и изстискват сетните  сили!

Бедността и ниските доходи са резултат на СИСТЕМАТА, която УБИВА, и която няма да допусне да ѝ отнемат най-важното – парите, дотациите и привилегиите!

За финал вижте тези, които уж работят за народа си, колко държавни пари ще приберат през 2019 година:

ГЕРБ - 12,5 млн., БСП – 10,5 млн., ДПС и „Обединените патриоти” - по 3,5 млн., а „Воля” – 1,6 млн. Общо сумата е близо 32 милиона лева. И така години наред

Както казва Слави - Партийните субсидии са мръсна история, а ние я позволяваме! Това е ужасно глупаво и много срамно!

Време е да се сложи край на този позорен цикъл, в който бедните издържат богатите депутати от богатите партии, които пък се правят че работят за народа и избирателите си. И затова гнусно е обяснението на депутатите и властта, че ако не вземат от нас, ще вземат от едни други хора.

През тези години десетки, стотици деца починаха, защото държавата нямаше пари да осигури лечението им. А ние ще платим семинарите, спа-та, разкоша, прищявките и охолството на партиите с десетки милиони левове.

Позорно! Срамно! Недопустимо! Така е и за Бойко Борисов и поредната му лъжа изречена в интервюто му при Слави Трифонов.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Слави: Партийните субсидии са мръсна история, а ние я позволяваме! Това е ужасно глупаво и много срамно!

Позор* >> Партийните субсидии: И през 2019 г. партиите ще получат над 30 млн. лева

Лицемерието и лъжите продължават! Няма такава държава и такова управление, но всичко е точно!

За по-малко от 24 часа лъсна дебелашката лъжа на Борисов при Слави: >> Ударно приемане на бюджет: партиите - с 11 лв. субсидия на глас

За кого референдумът е "атака срещу държавността"?

Мая Манолова и сценаристите на Слави вкараха проект за нов изборен кодекс (ВИДЕО)

Пак ще платим милиони за партийни субсидии..., вместо за лечение на деца и умиращи самотни възрастни хора! (ОБНОВЕН)

СЛАВИ ТРИФОНОВ: ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ, ЩЕ БЪДЕТЕ УВОЛНЕНИ!

А вие чувствате ли се унизени и гневни?!

Партийната субсидия най-тлъста в България

Депутатите запазиха партийните субсидии от 11 лв. на глас

 

 

 

 


82220