Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Палатковият лагер пр...
Палатковият лагер пред МС ще е безсрочен

Палатковият лагер пред МС ще е безсрочен



Палатковият лагер на две групи протестиращи срещу правителството - медицинските сестри и майките на деца с увреждания, скоро няма да се вдигне от Ларгото, където гледа към прозорците на премиера Бойко Борисов, стана ясно от изказвания днес.

Година след началото на протестите си, медицинските сестри вече не желаят срещи с никого от правителството, а да се изпълнят обещанията, за които вече няколко пъти се разбира, че остават излъгани. Днес отново ще има шествие от Министерския съвет до "Пирогов", каза пред "Хоризонт" Мая Илиева, председател на синдиката на медицинските специалисти. В различни репортажи Илиева показа фишове от тази година със заплати под 700 лв. Според сестрите на много места възнаграждението им вече е 800, но почти никъде няма 950 лв. Сестрите настояват основната им заплата да достигне две минимални, т.е. 1220 лв., а дотогава поне началното им възнаграждение да бъде 950 лв.

Министерството на здравеопазването излезе с дежурното твърдение, че немалка част от исканията на сестрите са изпълнени. "Показателно в това отношение е, че в преобладаващия брой държавни болници възнагражденията вече са с 15-20% по-високи", твърдят оттам. За доказателство е посочена статистика на НСИ, според която в сектор "Здравеопазване" през януари 2019 г. средната брутна месечна заплата е била 1201 лв., а през месец декември същата година вече е 1393 лв. Това е ръст от близо 200 лв. в рамките на една календарна година, изтъкват от екипа на Кирил Ананиев. Тези данни обаче не означават, че медицинските сестри получават повече - в предишни епизоди на техните протести бяха разкрити детайли за драстични разлики в заплащането дори между лекари от различни отделения.

 

От МЗ напомнят, че в Националния рамков договор 2020-2022 са създадени допълнителни предпоставки за увеличаване възнагражденията на медицинските специалисти у нас. В него бе записано, че до 50% от приходите на лечебните заведения от клиничните пътеки трябва да бъдат отделени за заплати. Все още обаче няма информация дали болниците са синхронизирали бюджетите си с това изискване.

За друго искане на сестрите - реанимационните сестри да минат на 7-часов работен ден, става ясно, че тепърва ще се публикува проект на наредба, за да се осъществи промяната. Очаква се това да стане до дни. В малко по-напреднал етап е работата по настояването на протестиращите да има публичност на вътрешните правила за разпределение на работните заплати в болниците. По тази причина МЗ задължи ръководствата на лечебните заведения да предоставят съответните вътрешни правила както на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, така и на НЗОК, посочват от министерството. Право да се запознае с вътрешните правила на дадена болница има и всеки неин служител. МЗ смята да направи възнагражденията в системата публични и за обществото - в тази посока са подготвени промени в една от наредбите на ведомството, които вече са публикувани за обществено обсъждане.

Относно искането за защитена професия - този въпрос, както и заплащането на нощния труд и преминаването в горна категория труд, изискват сериозни финансови разчети, за да се преценят обективно възможностите на държавния бюджет, посочват от МЗ.

------------

Към протестиращите от Синдиката на медицинските специалисти се присъединиха майки на деца с увреждания, които обявиха безсрочен протест с палатков лагер пред Министерския съвет с настояване за оставка на социалния министър Деница Сачева, защото пренебрегвала Закона за личната помощ и в страната близо 15 хиляди души са без лични асистенти. 

В палатковия лагер е имало хора през цялата нощ, има и сега, казаха представители на протестиращите.

 

Източник: https://www.segabg.com 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова призова гражданите да подкрепят майките и сестрите

Манолова при палатките: Подкрепете майките и сестрите! (видео+снимки)

Синдикатът на българските медици готви национален протест на 1 март

Мая Илиева: Ако се наложи сестри да излязат в карантина заради коронавируса, няма да има кой да работи

Медицински сестри вдигнаха палатков лагер под прозорците на Борисов

Липсващият пациент. Как парите за медицинските сестри станаха история с надвикване

Сестрите вбесени от поредната лъжа на здравното министерство и синдикатите

Обещаните 50 милиона за сестрите изчезнаха… или как цяло едно правителство се дави в лъжи

 

 

 


122326