Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Паника тресе Столичн...
Паника тресе Столична община: >> Фандъкова нарича „фалшива новина“ всичко, което не й отърва

Паника тресе Столична община: >> Фандъкова нарича „фалшива новина“ всичко, което не й отърваСтолична община е имала намерение да предостави безлихвен заем на двете фирми изпълняващи ремонта на ул. ”Граф Игнатиев” и пред ”Кристал”, но това вече не е необходимо, защото междувременно са верифицирани разходите, заради които е бил необходим заема. Кметът на София обаче заяви: „Излезе новина, че ще даваме заем на фирмата изпълнител на ремонта на улица „Граф Игнатиев“. Това категорично, разбира се, не е вярно“.

Вчера стана ясно, че Столична община има намерение да предостави безлихвен заем на изпълнителите  ”Джи Пи груп” и ”ПСТ груп”, за да си довършат ремонтите, които извършват на централната ул. ”Граф Игнатиев” и градинката пред бившия ресторант ”Кристал”. Докладът на заместник кметът Барбалов е внесен на 26 февруари и според дневния ред  днес трябваше да бъде обсъждан и одобрен в столичния общински съвет.

 

Кметът София Йорданка Фандъкова директно нарече това „фалшива новина“, въпреки, че и в момента всеки може да види точката от дневния ред на сайта на общината.  Наистина намерението да се отпусне безлихвен заем е било факт.

 

 „Излезе новина, че ще даваме заем на фирмата изпълнител на ремонта на улица „Граф Игнатиев“. Това категорично, разбира се, не е вярно. Факт е, че когато изпълняваме големи европейски проекти се налага във времето на верификация на разходите да се правят такива вътрешни заеми, които да позволят на общината да си плати задълженията на изпълнителите. За радост междинните плащания на ОП „Региони в растеж“ бяха възстановени, верифицирани са разходи, платено е актуваното до този момент на изпълнителя, така че не се налага този доклад да продължава и зам.-кметът го изтегля“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред  БНТ.

 

Премахването на ограничителите по улица „Граф Игнатиев“ се прави заради безопасността на гражданите. Ремонтът на улицата ще продължи до април. Имаме проблем с недостига на шофьори и ватмани в градския транспорт. Този проблем води до доста сериозни часове извънреден труд. От 1 април заплатата им ще е на 1800 лв.

Кметът обясни, че премахването на ограничителите по улицата се прави заради безопасността на гражданите, след като поредица от инциденти се случиха на "Граф Игнатиев" в последните месеци. Главният архитект и проектантите щели да мислят за нови варианти. Фандъкова съобщи, че ремонтът на улицата ще продължи до април.

„Ще искам надзорните органи да връщат фирмата, докато всичко не стане добре“, повтори за пореден път кметицата.

 

Фандъкова отрече информацията, че фирмата, която ремонтира столичната улица "Граф Игнатиев" ще получи безлихвен заем от общината. По думите й междинните плащания по Оперативна програма "Региони в растеж" са били възстановени и има верифицирани средства.

 

Тя потвърди, че имаме проблем с недостига на шофьори и ватмани в градския транспорт. Този проблем води до доста сериозни часове извънреден труд, което било недопустимо, защото означава повече рискове и за пътниците.

 

Столичният общински съвет ще гласува днес 10-процентното увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт от 1-ви април. С новото увеличение на работната заплата тя ще достигне 1150 лв, като водачите имат право и на до 100 лв бонуси за добра работа. Така средното брутно работно възнаграждение става над 1800 лв, съобщи кметът. За извънреден труд шофьорите и ватманите ще могат да получават допълнително и до 200 лв месечно.

 

Парите за увеличение ще са за сметка на бюджета на Столична община. Кметът посочи, че продължават преговорите със синдикатите, които предлагат ежегодно нарастване на възнагражденията с 10% през следващите три години. Като целта е професията да стане привлекателна.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Катастрофа >> Защо Фандъкова получи 2,80 за третия си мандат?

Преименуване на „Графа”? Див провинциализъм…

Пълна катастрофа при Фандъкова >> Инцидентите с "перките" по "Графа" станаха рецидив, пак ги сменят

Сагата продължава >> "Перките" от "Графа" си отиват, какво ще дойде на тяхно място?

Ето ви още признаци на некадърност! >> Фандъкова избира между естетични и сигурни ограничители по "Графа"

Катастрофата ,,Фандъкова"" >> Виена е най-добрият град за живеене, София е на 116-о място

Лакоми фирми на властта доразсипват: >> Джи Пи Груп получава безлихвен заем за ремонта на ”Графа” от Столична община

Резилни мерки >> Махат ”перките” по Графа, слагат временни кошчета за боклук

Объркани ходове >> Общината се отказа от идеята със заем да плати част от ремонта на "Графа"

 


92796