Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Парламентът прие ска...
Парламентът прие скандални поправки в Закона за защита на личните данни, цензуриращи медиите

Парламентът прие скандални поправки в Закона за защита на личните данни, цензуриращи медиитеДепутатите окончателно одобриха законови промени, които отварят врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за академични проучвания, документални материали и др., както и за откази за достъп до информация.

Без дебати, с 83 гласа "за" и 10 "въздържали се"  парламентът прие скандалните поправки на кабинета в Закона за личните данни, с които държавен орган ще преценява коректността на журналистическите материали и ще може да налага глоби.

Съгласно поправките, съответната медия трябва да обърне внимание поне на 10 фактора, когато пише статия: естеството на личните данни, влиянието, което разкриването им ще окаже върху "собственика" им и доброто му име, обстоятелства, при които личните данни са станали известни на журналиста, и т.н.

Според приетите текстове ще се преценява дали журналистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават баланса със защитата на личните данни, в зависимост от естеството на личните данни и обстоятелствата, при които те са станали известни. В същото време се казва, че когато Комисията за защита на личните данни упражнява контролните си правомощия, не може да разкрива тайната на източника на информация. 

Другите критерии, които се вземат предвид, касаят баланса на влиянието, който разкриването на данните ще окаже върху неприкосновеността на личния живот на засегнатите хора и тяхното добро име. Ще се преценява и общественият интерес и дали става въпрос за лица-субекти на закона за конфликт на интереси – тоест политици, общинари, магистрати. Такива хора, заемащи публични постове, се ползват с по-ниска степен на защита относно личната неприкосновеност съгласно Европейска конвенция. Няма обаче изброяване на конкретните типове и видове хора, влизащи в кръга на по-малко защитените.

По искане на "Програма достъп до информация" беше записано, че няма да се налага да се доказва наличието на всички критерии, а само на съотносимите към конкретното проучване. Но въпреки възраженията остана възможността за проверки и откази за достъп до данни.

"Не можем да се освободим от безпокойството, че предлаганата уредба е равнозначна на въвеждане на цензура в нарушение на Конституцията, Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, Международния пакт за гражданските и политическите права и Хартата на основните права на ЕС", алармира Програма "Достъп до информация" (ПДИ), която води битката за отпадане на абсурдните разпоредби в законопроекта.

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Депутатите запушват с парцал устата на медиите, ще ги "сурвакат" с глоби до 20 млн. евро

Адв. Кашъмов: Промените на Закона за личните данни са в разрез с Конституцията

За кой ли път!* >> Увеличава се цензурата в проектозакона за личните данни
87736