Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Парламентът създаде ...
Парламентът създаде на първо четене Държавно предприятие „Държавна петролна компания“

Парламентът създаде на първо четене Държавно предприятие „Държавна петролна компания“За“ гласуваха 143 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ - 4

Парламентът създаде на първо четене Държавно предприятие „Държавна петролна компания“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Предложението е заложено в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Законопроектът е внесен от Министерски съвет.

„За“ него гласуваха 143 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ - 4, с което то бе прието.

Предложението е предприятието да бъде към министъра на икономиката.

Идеята е основната дейност на Държавната петролна компания да бъде насочена към създаване, съхраняване, опазване и обновяване на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти по Закона за държавните резерви и военновременните запаси, както и на запасите от нефт и нефтопродукти. 

Има нужда от Закона за държавните резерви и военновремените запаси и от намеса на държавата в пазара на горивата, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Димитър Бойчев по време на дебата.

"Този законопроект предизвика доста сериозни дебати и мисля, че това е много полезно. Както стана сериозен дебат в Комисията по икономическа политика и туризъм, наистина има нужда от такъв законопроект, има нужда от намеса на този пазар от страна на държавата. Най-вече в съдържателите и в обемите на данъчните складове.

"Не съм адвокат на Комисията по защита на конкуренцията, но искам да ви обърна внимани, че когато е правен секторен анализ от страна на комисията, те са констатирали в своите доклади, че има концентрация на данъчните складове в определени големи играчи", каза още Бойчев. По думите му през цените, които се дават като услуги в тези складове, има възможност за манипулиране на цената на горивата, които влизат в държавата.

"От тази гледна точка Комисията за защита на конкуренцията си е свършила работата. Изключително много приветствам намесата на държавата, която се предвижда в този закон, да влезе в строителството, анализа на акцизните складове, защото наистина една голяма част от манипулирането на цените на горивата може да става през тези данъчни складове", изтъкна още Бойчев.

Депутатът от ГЕРБ изтъкна, че приветства идеята на патриотите обеми от тези складове да се обявяват, да се знаят и задължително да се предоставят като услуга на търговците, които са вносители на такъв вид горива. 

Законът за държавните резерви и военновременните запаси е стъпка за по-голяма либерализация на пазара, заяви и Радостин Танев от ГЕРБ по време на дебата.

„Искам да обърна внимание на една друга част от закона, която според мен е изключително важна, а именно акцизните, данъчните складове. Една тема, която обсъждахме преди време, свързана с продуктите от нефт, които така или иначе са в нашето производство. Това е една много добра стъпка за по-голяма либерализация на пазара. Това би дало от своя страна една възможност за навлизането на повече търговци, тъй като знаете, че към момента един от основните проблеми, който съществува пред навлизането на повече търговци на този пазар е именно задълженията да държат определени количества в складове, които или изграждането на такива е прекалено скъпо, или начинът, по който се задържат също“, допълни още Танев.

Той отбеляза, че това е една нормална европейска практика. По думите му това спомага за намаляване на цените на нефтопродуктите. „Тези данъчни складове ще дадат възможност за една предвидимост на пазара и разбира се сигурност, както за търговците, така и за крайните потребители“, допълни още депутатът от ГЕРБ.

 

Източник: http://epicenter.bg/ 

 

 


ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Депутатите гледат на първо четене Законопроекта за създаване на държавни бензиностанции

Доц. Минчо Христов: Дали държавните бензиностанции не се създават, за да ги приватизира някой?

Опозицията ”глухоняма” за създаването на държавни бензиностанции

БСП и ГЕРБ пак заедно >> Без глас против енергийната комисия одобри създаването на държавна петролна компания

Започна рестарт на прехода, но за беда активизирането на държавата няма за цел превръщането ѝ в правова държава

  

 


127424