Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Пастори и фалшиво ви...
Пастори и фалшиво видео разпалиха паниката “отнемат деца” в Сливен

Пастори и фалшиво видео разпалиха паниката “отнемат деца” в СливенТърсят кой подстрекава духовниците, които започнаха истерията

5% от децата вече са в училище, но бурята не е преминала, предупреждават специалисти

Пастори от евангелистки църкви са сред хората, разпространили слуховете за отнемането на деца в сливенски училища. В ромските махали хората безрезервно вярвали на проповедниците, които от дълго време предупреждавали, че Стратегията за детето е много опасна.

 

Това споделили самите родители пред представители на различни ромски сдружения. Според специалисти зад пасторите не е изключено да стоят определени фигури, които им казвали какво да говорят. Конкретни имена до момента обаче никой не е посочил.

 

"Не мога да забравя първите ми срещи с родителите от ромското

 

село Сотиря, в което паниката беше изключителна

 

- разказа пред "168 часа" председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" Деян Колев. - Хората бяха много притеснени. Те говореха за "нови закони", които били въведени след "приемането на Стратегия за детето". Такива нови закони няма, нито стратегията е приета. Споделяха ми обаче, че са сигурни, че това ще се случи и че има реална опасност за децата им."

 

Според Колев не всички пастори проповядвали подобни тези, но зад тези, подпалили паниката, имало

 

конкретни заинтересовани кръгове

 

"Това е много дълъг процес и не е започнал сега или отпреди няколко дни - обяснява председателят на сдружението. - Още с първите новини за появата на Стратегията за детето хората сами помежду си започнаха да коментират какво ще е бъдещето за невръстните. Просто това им беше внушено."

 

Оказва се, че преди пасторите да започнат да говорят за опасността от отнемане на ромски деца, сред родителите се разпространявали два видеоклипа, които те споделяли помежду си в социалните мрежи.

 

"В сливенското село Сотиря почти всички хора бяха гледали тези видеа - разказва Колев. - Едното от тях всъщност е от митинг в квартал "Факултета", на който се вижда как една от организаторките

 

приканва хората да не спазват никакви закони

 

и да не позволяват да се разпореждат с децата им. Тя обяснява, че представлява определена евангелистка църква, но никой не знае дали такава съществува наистина. В село Сотиря например никой не познаваше и самата жена, както и пасторите с нея. Въпреки това хората приемаха заплахите за чиста монета. Видеото се разпространяваше с главоломна сила и всеки го споделяше. Хората се колебаеха - истина ли е, или не е. Повечето обаче клоняха към това, че е истина."

 

Между родитителите се разпространявал и втори видеоклип, на който пък се виждало как полиция извежда деца в едно от училищата в Асеновград.

 

Източник:https://m.24chasa.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

. Поредният данък

Кой подлива вода на Бойко >> Десет пъти, когато Урумов е имал общо с истерията покрай та за децата

Край на коалицията Обединени патриоти ВИДЕО

Безочливост! >> Депутат от ВМРО: Не се готвим за предсрочни избори. Протестът не е срещу ГЕРБ и Обединени патриоти!

Стига вече! Да пуснем водата!

 

 


114816