Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / ПатрЕотът пак се раз...
ПатрЕотът пак се развихри* >> Валери Симеонов: Русия иска да ни подчини и унижи

ПатрЕотът пак се развихри* >> Валери Симеонов: Русия иска да ни подчини и унижиВицепремиерът видя връзка между изказванията на патриарх Кирил и Ердоган

"Тези хора, които управляват Русия към настоящия момент, явно не искат признание, те искат подчинение, те искат слугинаж, те искат да ни унижат."

Това заявява в интервю за радио "Фокус" вицепремиерът Валери Симеонов в коментар за поведението на руския патриарх Кирил при визитата му у нас за 3 март, както и вчерашното поредно изказване на президент Реджеп Тайип Ердоган, който в реч се обърна към българските турци с думите: "Кърджали е част от нашите душевни граници." Симеонов видя връзка между двете събития.

Осъждането на Кирил, което Симеонов започна с репликата "второразрядно съветско ченге", се прехврли върху държавното управление в Москва.

"Кога представителите на тази голяма държава ще започнат да се държат като демократични водачи, духовни, политически и т.н. Извинявайте, обаче на мен не ми се ще да подминаваме един друг факт, който беше засенчен от нелепото поведение на патриарх Кирил. И този факт беше военната демонстрация на Путин с демонстрацията на новите оръжия. От колко години не сме го виждали това? Това някак си изведнъж ни върна с половин век назад. Коя държава демонстрира най-новите си военни постижения през личността на президента? Нали някак си за мен това беше исторически необичайно и притеснително събитие", посочи вицепремиерът и съпредседател на "Обединени патриоти".

И допълни:

"Но във всички случаи тези хора, които управляват Русия към настоящия момент, ако, а те явно се отъждествяват с позицията на патриарх Кирил, но тези хора явно не искат признание, те искат подчинение, те искат слугинаж, те искат да ни унижат. А това няма как да стане."

Според Симеонов "всичко е било подготвено предварително".

"Забелязахте ли, когато си позволи той да отправи упрек към българския президент? В последните минути от визитата си при него. След това се качи веднага на автомобилите с охраната, с голямата охрана, внушаваща респект, охрана, с която се движеше, отърча на аерогарата и там вече на крачка от самолета си позволи да направи изявление, след което да се качи и да избяга. Истината е това, да избяга. Защо не го направи първия ден? Защо не го направи втория ден? Така че всичко това говори за предварително подготвена схема на поведение."

"А аз мисля, че въпреки че нямаше масова реакция на българските институции, поведението на този човек беше полезно за българите, за България и най-вече за отрезвяването"смята още вицепремиерът.

По отношение на поредното "прекрояване на границите" от турския президент Ердоган Симеонов посочи, че разчита в действията му за "последователна политика за привличането на турските общности в съседни държави и в опита за създаване на така да се каже една ислямска дъга".

"Тук няма нещо ново, въпросът е защо точно сега, точно преди срещата във Варна (срещата ЕС - Турция на 26 март) и дали, още един интересен въпрос, и дали това негово изявление няма някаква връзка и с изявлението на патриарх Кирил, което беше аналогично. Там също имаше едни претенции, имаше едни агресивни искания към българската държава. В случая с Ердоган, макар да говори с такива по-меки духовни понятия, пак става дума за агресия. Аз не се наемам да бъда тълкувател на целите и на поведението на Ердоган, тъй като не ми е силната част външната политика. Но смятам, че между тези две събития има връзка и че спрямо България като държава, която не е в очакваните орбити на тези две големи държави – Русия и Турция, се прилага определен политически натиск. Така мисля аз. Но в случая с Ердоган се прилага не само към България", посочи Симеонов.

Цялото интервю с вицепремиера пред радио "Фокус" може да прочетете ТУК.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://clubz.bg/