Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Патриотично-левите р...
Патриотично-левите референдуми - <br> популизъм и лъжи безкрай!

Патриотично-левите референдуми -
популизъм и лъжи безкрай!Позиция на Илиана Маринова - доброволка от референдума, София 

Темата за референдумите в България изскочи отново остро покрай Истанбулската конвенция. Странно как, но политическите партии изведнъж видяха в допитването до народа единствения изход от създалата се ситуация. И "забравиха" за пореден път референдума за смяна на системата, иницииран от Слави Трифонов, в който 3,5 млн. българи се произнесоха категорично в полза на промяната.

Първо беше БСП, която доказвайки отново категорично своята политическа немощ, излезе с предложение да гласуваме: "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?". След малка справка с юристи обаче се оказа, че въпросът им е противоконституционен и те бързо го смениха с : "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?".

В отговор на хвърлената ръкавица патриотите, които най-много лаят срещу Истанбулската конвенция, предложиха не един, а цели три въпроса за референдум:

● "Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?";

● "Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?";

● "Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове в България?".

Идеята на агент Иван (Красимир Каракачанов) бе посрещната с насмешка от неговия уж партньор Валери Симеонов и разкри сериозно напрежение в редиците на Псевдопатриотите. И като капак на всичко варненското "величие" Веселин Марешки от ВОЛЯ се изцепи, че щом всички правят референдуми и той иска, но за горивата... Марешки нали освен депутат на пълен работен ден е и аптекар и бензинджия.

Внезапното желание но ляво-патриотичните формации за всенародно допитване би било логично и естествено, ако преди по-малко от година именно тези родоотстъпници-депутати не пренебрегнаха и не стъпкаха волята на 3,5 млн. българи, гласували на допитването, инициирано от Слави Трифонов и неговия екип .

Във всяка демократична и правова държава референдумите са един от инструментите на пряката демокрация. В страната считана за една от най-развиващите се в Европа - Швейцария, референдуми се правят за всичко. У нас от началото на миналия век до момента е имало само 6:

Референдум за съдене на виновниците за националните катастрофи (1922)

Референдум за преминаване от монархия към република (1946)

Референдум за приемане на нова конституция (1971)

Референдум за изграждане на нова ядрена електроцентрала (2013)

Референдум за дистанционното гласуване (2015)

Референдум за промяна на избирателната система (2016)

Традиционното лицемерие на червено-патриотичната върхушка се прояви особено отчетливо през последните две години. Първоначално БСП обяви, че подкрепя референдума на Слави, но седмица по-късно обърна палачинката и Нинова заяви, че са съгласни само с някои въпроси. Червените гласуваха против исканията на 2,5 млн. българи да се намали субсидията от 11 на 1 лев. По време на дебатите около куция законопроект на ГЕРБ за промяна на изборната система, от БСП се обявиха твърдо против без да изнесат никакви реални аргументи. Нещо повече, левите освен, че бламираха всеки опит трите въпроса да станат закон, обещаваха на два пъти, че те сами ще инициират законопроекти за нова избирателна система със силен мажоритарен елемент! И всичко това, за да отговорели на очакванията и исканията на цяла България. И това обаче поредно лъжливо обещание на бившите комунисти бе "заметено под килима" и днес никой вече не говори за него... Също като лъжите, обещанията на Бойко, Цветанов и цялата мегаолигархична партия ГЕРБ! Все едно и БСП и ГЕРБ и патриотите и всички са си плюли в устите. Но то всъщност си е и баш така! Те всичките отдавна са едно и също! Оплетени в собствените си игри за власт, влияние и пари!

ПатрЕотите изобщо не се посвениха и още след гласуването на 6 ноември 2016 г., обявиха, че не зачитат волята на 3,5 млн. българи. Все едно не става дума за категоричната воля на 3,5 млн. човека, а за решения от партиен форум в Бургас.

ВОЛЯ съвсем се изгуби в превода, а и се задави от популизъм и лъжи. Като охранено куче на синджира на ГЕРБ те правят и гласуват онова, което Бащицата иска. Политическата немощ на Веселин Марешки бе доказана от изказването му, че: „Воля” е последователна (!?!) в действията си и затова ние излизаме с контра идея – ако БСП настояват за референдум за Истанбулската конвенция, то нека попитаме българските граждани и за цените на горивата, за цените на тока." Откакто е в парламента аптекарят се държи незряло, детински и абсолютно неадекватно, а държавническа позиция напълно отсъства. Самият той още през 2015 г. се опита да саботира референдума на Слави като точно по същото време предложи друг - за цените на лекарствата. Той така и не успя, но обърка много хора и у тях остана усещането, че аптекарят и Слави са едно и също. В последвалите месеци на дискусии депутатите от ВОЛЯ многократно сменяха своята позиция за референдума.

Шумотевицата около референдумите не би притеснила никого, стига българските депутати наистина да зачитат волята на народа, а не просто да ни използват  за политически пиар и отвличане на общественото внимание. Те, т.нар. народни представители, сякаш забравиха как бързо пренебрегнаха нашата воля. Стъпкаха я, изгавриха се с мечтите за свобода и промяна на  милиони наши сънародници.  А сега им е удобно да говорят, че държат на народния глас. Че са за промяна, за спазване на закона.

А защо не го направихте преди година? 

Защо се изплюхте всичките - и ГЕРБ, и БСП, и турската етническа партия, и квазипатриотите върху нас?

Това не се прощава! И никога няма да ви го простим. 

НеУважаеми депутати, не забравяйте тези цифри:

●На въпроса "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура" - 2 509 955 българи гласуваха с ДА!

●На въпроса "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" - 2 158 908 българи гласуваха с ДА!

●На въпроса "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?" - 2 516 957 българи гласуваха с ДА!

Вие пренебрегнахте и унижихте милионите българи. Подценихте и се опитахте да унижите и нашия Лидер! Очакваният Лидер на българския народ - Слави Трифонов!

И това ние винаги ще го помним!

Ние няма да забравим вашето лицемерие, популизъм и долни лъжи! И ще ви го припомним точно тогава, когато най-малко очаквате!

Справедливостта е близо! Защото нашата кауза е правилна, истинска и затова е и справедлива! Защото вече е кауза на цяла България!

А и промяната идва..., а с нея и дълго таеното народно възмездие към всички вас - пседополитиците от псевдопартиите от псевдодържавата! 

 

Вижте и други материали по темата:

Веселин Марешки се разграничи от референдума на Слави Трифонов

Марешки подкрепя мажоритарния вот, дори изпратил SMS на Слави

Войната се задълбочава* >> Каракачанов: Симеонов се изплющя по медиите, не знам дали е за референдум или не

Разцепление в патриотите* >> Валери Симеонов смята идеята за референдум за гей браковете за "глупотевина"

Станислав Иванов-БТВ* >> Леви и патриоти мълчат за референдума на народа и Слави!

 

 


51585