Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Пенчев: Услуга или н...
Пенчев: Услуга или наем е Синята зона?

Пенчев: Услуга или наем е Синята зона?Няма логика, когато си платил за паркиране в по-скъпата Синя зона, ако се наложи да се преместиш в Зелената зона, да изпращаш отново SMS. Това заяви за Факти.бг омбудсманът Константин Пенчев.

 

„Като цяло идеята е, че ние плащаме за присъствието на автомобила в дадената зона. Не за парко мястото, защото няма как да бъде изчислено точно как е паркирало лицето. Но според мен, би било логично, когато се наложи в рамките на един час да сменят пет места в синята зона, би било логично да се отиде в една по-евтино заплащаща се зона, да ми се отчете че съм заплатил за по-скъпата зона. Защото аз освобождавам едно място, което ще бъде заето от автомобил, който ще плати по-скъпата такса. Аз така разсъждавам”, каза Пенчев.

 

Според него основният проблем е, че цялата тази конструкция за Синя и Зелена зона, му се вижда, че е стъпила на една неясна и нестабилна основа. „И когато в правото, нещо стъпи върху една неясна и нестабилна основа, винаги се получават недомислия и никога не знаем на къде ще застинем”, каза Пенчев. Той не разбира таксата за паркиране за Синя и Зелена зона какво е. Дали тя е такса за услуга, или пък някаква глоба, която да възпрепятства да не се задръства центъра на София, или хората плащат някакъв временен наем за това място, на което са паркирали. „Трябва да видим правното естество на нещо, за да можем да разберем какво трябва да се направи за в бъдеще. Аз плащам такса за услуга, която ми е гарантирана, че ще я получа. Такса, която със стикерите не е гарантирана. В случая с паркирането е гарантирано, понеже аз паркирам и като паркирам, тогава плащам. Но от друга страна трябва да видим естеството на това заплащане за това паркиране. Пак казвам, дали е наем за това място на улицата, която е общинска, или заплащам някаква услуга за това, че някой нещо ми е осигурил, за да видим наистина как са нещата, заяви Пенчев.

 

Така или иначе моето мнение, категорично е, че тези заплащания, този нов регламент за Синя и Зелена зона, трябва да бъде изграден по начин най-благоприятен за гражданите и най-малко притесняващ гражданите. За мен не виждам нищо технически сложно и невъзможно, тези уреди, с които се вижда, дали аз съм пуснал CMC за синята зона, да могат да правят проверки и в зелената зона. Показвайки ако има такъв случай, когато аз съм платил за Синя зона, а после по някаква причина, в същия час съм паркирал в Зелена зона, да може това да се зачете. По същия начин, когато би се зачело ако от мястото в Синя зона, отида в друго място в Синя зона, или от едно място в Зелена зона, на друго място в Зелена зона. Това е разумното за мен. И би трябвало да се възприеме, ако има някакви неясноти, Общината да излезе с ясна позиция, за да може да се тормозят гражданите, колкото се може по-малко. Очевидно, целта е да се ограничи достъпът от коли до центъра и това малко или повече тормози гражданите. Нека този тормоз бъде минимален, коментира Омбудсманът.

 

Относно поставените табели във въпросните зони, на които има и знак забранителен за паркиране, Омбудсманът, каза, че не смята, че това създава проблем за хората.

 

”Просто не вярвам, че някой би могъл да бъде санкциониран за това, че паркира там, където пише Синя зона и си плаща, защото има знак „паркирането забранено”. Ние сме свикнали с такива знаци. Те бяха регламентирани. Примерно: „Забранено паркирането, ама не важи за служебни автомобили или за коли на някой друг...”. Тоест тази табела е, за да посочва, че на теб ще ти бъде забранено безплатното паркиране, така тълкува пък този казус Константин Пенчев.

 

Парите от платените вече винетни стикери за паркиране в Синята и Зелената зона на столицата няма да бъдат върнати на софиянци, ако бъде отменена наредбата за стикерите. Това каза по-рано днес Омбудсманът пред БНТ по повод на това, че наредбата бе въведена в понеделник, а жалбите ще се гледат в съда в петък.

 

Как той коментира новите правила за паркиране, които влязоха в сила в понеделник, както и предстоящото в петък дело за тяхната отмяна: „За всяка услуга, която се плаща трябва да има гарантиране на услугата и цената й трябва да бъде обоснована финансово със себестойността на услугата, а не на око, за да намалим колите в центъра”.