Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ПИАР въздух не чисти...
ПИАР въздух не чисти!

ПИАР въздух не чисти!Коментар на Ивайло Петров – специалист еколог, гр. Пловдив, доброволец от референдума

Професията ПР е от изключително значение в съвременния свят. На плещите на специалистите, формиращи общественото мнение се облягат все повече и държавните институции. Дори в България силата на контролираната информация се превърна в свещен Граал, осъзнат от власт, опозиция и въобще от целокупния ни т.нар. политически елит.

Пиарът е толкова ценен, защото има една особена функция: Кара видимите неща да стават невидими! Тази функция обаче не е приложима винаги и навсякъде. Изисква се умение, богат опит, оценка на актуалните събития и разбиране за мащаба на разглеждания проблем. Ако прилагаш пиар, така сякаш се запълват дупки по магистрали и селски пътища, то проблемът става все по-голям и все по-видим, дори придобива и мирис.

По подобен начин се размириса и то не отскоро и от Столична община… Мирише вече не просто дни и седмици, а месеци наред! И то за проблеем, който тлее от години! И за който нашето Данче и нашият Бойко, управляващи София от няколко петилетки нищо не направиха.

Разбира се, става дума за прословутия столичен смог и замърсяването на въздуха! Проблем, за който трябваше да се предприемат действия десетилетия назад!

Но проблем, за който никой не си мръдна пръста, докато не стана очебийно видим и не започна да разнася силна миризма!

И не на последно място – проблем, който съсипва здравето и живота на милиони българи.

Въздухът в София дори може да се вкуси с уста, а миризмата на смърдящ  провал, която се разнася от „Московска“ № 33  е способна да задуши и заличи всяка политическа сила. Това навън щеше да доведе до куп оставки и в края на краищата проблемът бързо ще трябва да бъде разрешен! Иначе, протести и народен гняв! У нас, уви, не е така!

У нас деребействащата столична шайка на ГЕРБ с присъдружието на комунисти и псевдодесни (ДСБ и ДА, БЪЛГАРИЯ) се обърнаха за пореден път към модела „замитане под килима“ или, както е модерно тези дни да се твърди – няма никакво замърсяване, а „изхвърляне на праховите частици във въздуха“.

Докато хиляди в града, който не старее, но умира от замърсяване, се разболяват ежедневно, общината извади от ръкава няколко ПИАР-трика. Безумни! По подобие на инфантилното управлението на града!

Първо ни бе обявено, че подобряването качеството на въздуха в София е приоритетът на местната власт за 2018 година!? Сякаш проблемът стана наличен в края на 2017-а? След това започнаха на час по лъжичка да ни замазват очите с експертни мерки.

Безсилието на Йорданка Фандъкова стигна до умопомрачителното заключение, че „правилната формула за по-чист въздух е съвместни усилия между властта и гражданите“. Страхотно прозрение! И така миловидната ни кметица съзря големия проблем в начина на отопление на гражданите?! И да, разбира се, сам по себе си способът за оцеляване на населението през студените месеци е част от факторите, които причиняват замърсяването! Къде тук обаче е държавата? Къде са стандартите? Какво е осигурила управляващата шайка на народа си, за да не е в позицията на енергийно робство? Как се отоплява и оцелява с няколкостотин лева? Как?

Въпроси без отговори!

Или не, почакайте, кметицата има и отговор… Хората трябвало да си купуват „по-екологични дърва“!? Е, не ви ли иде да изкрещите!

Да, мръсният въздух в столицата е резултат основно от два фактора – печките на дърва и въглища и автомобилите. Но как и кога някой започна борбата с битовото отопление и какви мерки предложи? Защото, за да си измиеш ръцете темата винаги е актуална, но да оцениш, осъзнаеш и намериш решение за социалните измерения на проблема, е нужно да направиш повече от това с пиар подход да изместиш темата! Това е пореден пример за абсурден  пиар, чрез който темата не може да бъде нито изместена, нито заметена!

Второ. Освен с отоплението на хората, Столичната община се оправда за въздуха и с автомобилите на хората! Да, на ХОРАТА! Явно, те сами трябва да редуцират движението и да решат проблема със замърсяването!? И да си купят нови коли!? Общината обяви, че концентрира мерките си основно към някои ограничения за автомобилите, което е твърде спорно доколко е успешно.

Факдъкова пък реши да ни обясни във фейсбук, че ще пребори замърсяването с "механизирано метене на основните булеварди", събиране на гуми и текстил от града за ограничаване на горенето им (до момента били събрани над 3000 гуми), а екоминистерството е стартирало и процедурата по въвеждане на стандарти за твърдото гориво, които би трябвало (когато бъдат приети) да ограничат потреблението на дърва и въглища с високи нива на пепел и сяра. Освен това кметът "помоли" гражданите да ползват градски транспорт и да не се отопляват с твърдо гориво в дните, в които се очаква голямо запрашаване.

Няма да ви питаме в кои точно дни очаквате да се запраши, за да стоите на студено!?

Очеизваждащо, болезнено безсилие и неграмотен пиар!

Но да оставим речите настрана… Защото нищо от това не говори за ефективно, още по-малко бързо решение на проблема с мръсния въздух! Да не говорим, че някои от посочените "мерки" – като събирането на дрехи и гуми, звучат крайно несериозно.

И като черешка на тортата, общината активира умопомрачителен пиар и "изпрати" в ефир приказливия климатолог-хуморист Георги Рачев, който в стремглавия си устрем да ни успи за мащабите на проблема обясни, че въздухът в София е по-чист сега в сравнение с преди 15 години, когато работел "Кремиковци"!?!

Слаб 2! За пиарите и целия медиен план, който се оказа по-окалян и мръсен от сивата столица!

Слаб 2! За годините бездействие на управляващите, превърнали София в бунище!

Слаб 2! За всички, които си мислите, че сме слепи, глухи и лишени от всякакъв род сетива!

Пиарът може да е идеален способ за лъскане на имидж, но не чисти въздуха и няма как да замете под килима смъртоносната заплаха!

Трябват действия! И ако въобще започнат, трябва да сме наясно, че ще отнемат години! Тези, които ни обясняват за „по-екологичните дърва“ и събират дрехи и гуми по улиците, няма да ни ги дадат! Нищо, че дишат същия въздух и пред замърсяването всички сме равни!

Нищо, че и ние, и те – властниците имаме деца, бременни съпруги, болни възрастни хора... Но може би те – властниците живеят в друга паралелна реалност, в друг измислен си техен паралелен свят.

За тях по-важни са далаверите и кражбите, а ако им стане твърде мръсно, ще се преместят с техните пари да живеят на някое „по-хубаво място“… За нас остава да се борим тук и сега!

Докато държавните и общинските институции не намерят и задвижат, адекватни и ефективни мерки.

Докато не ги принудим да го направят, не ни остава нищо друго освен да поемем дълбоко въздух… Мръсен въздух. И да вдишаме. И после да издишаме – дълбоко, силно, гневно...

Ако ви е трудно да го направите и ви е останало усещането за тежест в гърдите, е време да я отстраните! Защото или ще заживеем, или ще ни убият! Промяната е в нас! Защото насреща имаме само крадци и фалшиви думи! Нищо друго.

 

 

 

 

 

 


48865