Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Писмо на „ДНЕС” до г...
Писмо на „ДНЕС” до главния прокурор Сотир Цацаров и до районния прокурор на Червен бряг във връзка с неразрешените проблеми на хората от с. Радомирци

Писмо на „ДНЕС” до главния прокурор Сотир Цацаров и до районния прокурор на Червен бряг във връзка с неразрешените проблеми на хората от с. РадомирциГражданско движение „ДНЕС” изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и до районния прокурор на Червен бряг във връзка с все още неразрешените проблеми на хората от с. Радомирци с циганската престъпност.

(По темата вижте:

http://www.dnes-bg.org/view_news/showme/9335

http://www.dnes-bg.org/view_news/showme/9346

http://www.dnes-bg.org/view_news/showme/9435

http://www.dnes-bg.org/view_news/showme/9722

 

 

Ето и текста на писмото:

 

ДО

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

НА Р. БЪЛГАРИЯ

Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ

 

Г-Н ИВАЙЛО ТОДОРОВ

РАЙОНЕН ПРОКУРОР

НА ГР. ЧЕРВЕН БРЯГ

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЦАЦАРОВ,

 

Обръщаме се към Вас във връзка с получено постановление от районния  прокурор  на гр.Червен бряг г-н Ивайло Тодоров в отговор на наш сигнал с вх. №997/2014 г. за престъпността в страната и в частност за циганските набези в с.Радомирци, обл.Плевен. Районният прокурор определя изказаните твърдения като пресилени, позовавайки се на образуваните досъдебни производства.

 

Необходимо е г-н Тодоров да си обясни защо бе изпратена жандармерия по селата, включително и в Радомирци, както и назначаването на 5000 човека в помощ на МВР именно в цитираните райони, включително и на двама в Радомирци. По отношение на изпратения доклад от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев до министър-председателя Пламен Орешарски, отнасящ се именно до разглежданата престъпност и приет на заседание на Министерския съвет е важно да припомним казаното в него. А именно констатацията, че „стотици хиляди български граждани са претърпели финансови и материални загуби, изпитали са страдания и унижения в резултат на циганската престъпност. Тези вредни въздействия за обществото, в резултат на този вид престъпления, са изключително тежки и проблемът с ефективното противодействие на битовата престъпност следва да се разглежда и в контекста на националната сигурност”.

 

Необходимо ли е все още на г-н Тодоров да му бъде обяснявано какво се случва в страната?

 

Според жителите на с. Радомирци полицията изпълнява функциите на статистическо бюро за  регистриране на  изчезнали вещи. Хората не виждат никакъв смисъл от идването й, както и никакви реални резултати. Очевидно е, че полицейските статистики не отразяват реално престъпността.

 

Затова питаме българските власти по какъв критерий съдят за наличието на престъпност и как ще бъдат решени проблемите на хората? Това, че при наличие на сигнал се извършва проверка и се образува досъдебно производство въобще не означава, че няма престъпност. Проблемът е, че няма и никакви резултати от действията на полицията и прокуратурата.

 

В това отношение настояваме компетентните органи да се самосезират и извършат необходимите за разрешаването проблемите с циганската престъпност в района действия.

 

 

23.07.2014 г.                                   В очакване:

 

гр. София                                                          /Анжелика Цокова,


                                                                           председател на ГД „ДНЕС”/


 


1496