Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Пламен Бобоков е зад...
Пламен Бобоков е задържан за трети път

Пламен Бобоков е задържан за трети пътЕдиният от собствениците в холдинга "Монбат" Пламен Бобоков е арестуван по разследване за търговия с влияние, предаде Би Ти Ви. За ареста се разбира на фона на акция на прокуратурата в президентството и действия на ДАНС, която отне допуска до секретна информация на секретар на държавния глава, който бе уличен в търговия с влияние.

 

Бизнесменът е обвиняем по разследване за незаконен внос и преработка на отпадъци и е под гаранция от 1 млн. лева. По това разследване в ареста е брат му Атанас Бобоков, а обвиняеми са и бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, бившият шеф на РИОВС в Плевен Габриел Савов, и бизнесмените собственици на фирми за обработка на опасни отпадъци Николай Муховски и Ейгюл Емин.

 

Сега Би Ти Ви съобщава, че Пламен Бобоков е задържан за 24 часа по новото разследване. Според адвоката му Ина Лулчева е незаконно той да бъде задържана по Закона за МВР, при положение че не му е повдигнато обвинение за търговия с влияние.

За това разследване прокуратурата съобщи в средата на миналия месец като пусна серия от скрийншотове на разговори, за които твърди че са от телефона на Бобоков. И към момента не е известно по това производство да има повдигани обвинения.

 

Всичко, което трябва да знаете за:Новини без коронавирус (1787)

Първоначално бяха разпространени снимки от разговори със съветника на президента по правни въпроси Пламен Узунов и русенския прокурор Николай Николов. Впоследствие държавното обвинение продължи публикациите и стигна до разговори с "Prezident - Rumen Radev", като съобщи, че става въпрос за "вероятно лице с имунитет". Пламен Бобоков обаче отрича тези разговори да са от неговия телефон, а междувременно самият той показа своя комуникация с премиера Бойко Борисов. Това стана повод и министър-председателят да бъде извикан на разпит от прокуратурата. Междувременно и президентът Румен Радев, и премиерът Бойко Борисов коментираха, че няма нищо странно в разговорите на политици с бизнесмени, а държавният глава стигна по-далеч като упрекна прокуратурата в страх и зависимости.

 

Междувременно днес прокурори и полиция влязоха за обиски в сградата на президентството. Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че става дума за действия по две досъдебни производства, едното от които е това за търговия с влияние. На този фон Държавната агенция "Национална сигурност" обяви, че отнема допуските до класифицирана информация с ниво "Строго секретно" на двама служители на президентската администрация, които оповести само с инициали, но най-вероятно единият е Пламен Узунов.

 

"Добро утро, бос" - Пламен Бобоков показа есемеси с Борисов - четете тук

Прокуратурата отговори на Бобоков и публикува разговори с "Prezident - Rumen Radev" - четете тук
В разпространените от прокуратурата разговори до момента:
Бобоков и Узунов обсъждат искано от затворник помилване (серия 6) - тук
Бобоков, Узунов и дипломат обсъждат арестувания танкер "Бадр" и международната политика (серия 5) - тук
Бобоков и Узунов обсъждат консултантски договор и посланици в Алжир и Нигерия (серия 4) - тук
Бобоков и Узунов обсъждат отново решението за либийския танкер и се уговарят за срещи (серия 3) - тук
Бобоков и Узунов обсъждат искане на руски гражданин за гражданство, криминална регистрация на либийски гражданин и проверка на номерата на луксозни автомобили (серия 2) - тук
Бококов и Узунов обсъждат решението на ВАС за либийския танкер (серия 1) - тук
 

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Прокурори претърсват кабинети в президентството

Бoбoкoв бeшe рaзпитaн, блaгoдaри нa Бoриcoв

Съветник на президента се оплаква, че главният секретар го изнудва, Радев го уволнява за 3 дни

Суперстар Гешев тревожно си противоречи, кукловодите притеснени

Радев: Прокуратурата погази законите, за да осигури безнаказаност за корупцията във властта

Президентът: Нищо секретно няма в чата ми с Бобоков

 


129968