Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Плащаме борчовете на...
Плащаме борчовете на крадците* >> БЕХ изкупил дългове на

Плащаме борчовете на крадците* >> БЕХ изкупил дългове на "Топлофикация София" към "Булгаргаз"за 100 млн. лв.Вземанията на "Булгаргаз" от "Топлофикация София", според оценка към 28 август 2018 г., са в размер на 99 млн. и 192 898 лв. Тези задължения са за доставен природен газ за периода февруари - август 2018 г. Това отговори министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол относно договора за продажба на вземанията на "Булгаргаз" ЕАД от "Топлофикация София" ЕАД, цитирана от БТА.

Тя уточни, че след нейно одобрение е бил подписан договорът между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Булгаргаз" ЕАД, чрез който прехвърля на БЕХ своите вземания и лихви от столичното топлофикационно дружество в размер на 99 млн. и 192 898 лв. Срещу прехвърляните вземания БЕХ се задължава да плати тази сума на "Булгаргаз" в срок до 28 август 2018 г. При неплащане на сумата БЕХ дължи неустойка в размер на 3,6 на сто годишно върху неизплатената в срок сума до датата на окончателното плащане. Министър Петкова обясни, че в момента са в ход преговорите между БЕХ и "Топлофикация София" по отношение условията на договора за вземанията.

Дълговете на "Топлофикация София" се трупат от 2002 г. насам, изтъкна енергийният министър. Освен това столичното топлофикационно дружество е най-големият клиент на "Булгаргаз", като близо 40 на сто от приходите и от потреблението на природен газ се използват именно от "Топлофикация София". Петкова допълни, че основната роля на БЕХ е да подпомага своите дъщерни дружества именно чрез подобно осигуряване на финансиране.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://www.dnes-bg.org/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Плащаме борчовете на крадците* >> БЕХ пое още 100 млн. лв. газов дълг на столичното парно

Държавната помощ изтича в ТЕЦ "Марица Изток 2" като в бездънна каца

Масови протести и срещу цените на горивата, които ще плащаме с хляба си! Кога ли... и срещу кабинета!?

Енергийният експерт на „ДНЕС“ Георги Христов: Държавата не си свърши работата, но увеличи цената на парното

Скандално!* >> Парното скача от 3 до 9 % от 1 октомври (Обновен)

Отново на наш гръб* >> Допълнителна такса за тока носи над милиард лева на производители