Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Платената журналист...
Платената  журналистика, назад!<br> КЪДЕ БЯХТЕ...!?!

Платената журналистика, назад!
КЪДЕ БЯХТЕ...!?!Да си платиш за статия или телевизионно предаване в България е стар обичай. Журналистиката у нас се продава - къде евтино, къде скъпо. Ето защо никой не се зачуди, когато месеци наред родните псевдорепортери категорично отказваха да говорят, да коментират, да отразяват референдума на Слави Трифонов и Инициативния комитет. Шумът на парите беше по-силен от журналистическата етика. Националните телевизии, сайтовете, вестниците мълчаха оглушително. А където се прокрадваше нещо, то задължително беше с отрицателен знак. Водещи на сутрешни и следобедни блокове и предавания едва прикриваха отвращението си, когато се говореше за референдума. Сайтове публикуваха статия, след статия с негативен привкус срещу националното допитване...

 

До 6 ноември. Вечерта, когато излязоха първите резултати от изборите и стана ясно, че над 3.5 милиона българи са гласували на референдума. Палачинката се обърна...! Медиите от страх да не загубят аудиторията си панически включиха на задна и изведнъж започнаха да обръщат внимание на националното допитване. Мълчанието, което изпълваше ефира, страниците на подвласните вестници и на сайтовете изведнъж се напълни с материали, посветени на Слави Трифонов и Инициативния комитет. Прекалено късно!

 

Назад на платената журналистика. Оказва се, че 3.5 млн. българи не се нуждаят от продажни медии. НЯМА НУЖДА сега водещи репортери и редактори с умиление да говорят за референдума. НЯМА НУЖДА в сайтовете да излизат възхвали за въпросите на националното допитване. НЯМА НУЖДА платените политолози и социолози да се надпреварват да дават интервюта. КЪДЕ БЯХТЕ ВИЕ, когато стартира инициативата за референдума и се събираха подписи, когато стотици българи мръзнеха по села и градове на пунктовете да събират подписи,  КЪДЕ БЯХТЕ ВИЕ, когато т. нар. ни президент заплю сам себе си, давайки нашите шест въпроса на Конституционния съд. КЪДЕ БЯХТЕ ВИЕ, когато т. нар. народни представители месеци наред се гавриха по комисии и пленарна зала с исканията на 700 хиляди българи. И в края на краищата КЪДЕ БЯХТЕ ВИЕ, когато слугата на политическата върхушка - Конституционният съд неправомерно отряза три от въпросите?

 

ЗАЩО не изпълнявахте основната си роля - да давате всички гледни точки, да информирате, да разяснявате? ЗАЩО подчинени на парите, безропотно слушахте своите господари. Сега, когато референдумът има такъв грандиозен успех, народът няма нужда от вас!

 

КЪДЕ БЯХТЕ...!?!


18887