Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Плевнелиев призова д...
Плевнелиев призова депутатите да сезират КС за референдума на Слави

Плевнелиев призова депутатите да сезират КС за референдума на СлавиНародните представители да поискат Конституционният съд да се произнесе дали въпросите от референдума на Слави не противоречат на Конституцията, в противен случай аз ще отправя такова искане. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред БНТ в петък вечерта.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред Нова телевизия, че този въпрос се обсъжда и предстои да бъде взето решение.

В четвъртък парламентът допусна провеждането на референдума,предложен от "Шоуто на Слави Трифонов", съвместно с президентските избори през есента.

Плевнлиев: Референдумът  е "ядреното оръжие на демокрацията"

"Ако народните представители в следващите дни не формират ясна позиция по отношение на мнението за противоконституционност на някои от въпросите, аз в президентската институция ще мисля, ще анализирам и ще взема своето отговорно решение единствено и само в интерес на българските граждани те да бъдат питани, но след като бъдат питани съответните резултати да бъдат зачетени и държавата да награди своя конституционен ред, а не да го вкараме в хаос", каза Плевнелиев.

 

Президентът нарече референдума "ядреното оръжие на демокрацията".

"Колкото съм горд, толкова съм и притеснен, че референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти. Притеснен съм от това, че се дава зелена светлина в Народното събрание, без дори и съответния дебат по въпроси, за които ние имам съмнения за противоконституционност. Тепърва в България могат да тръгнат референдуми - кой няма да се съгласи заплатите да са 3000 лв., пенсиите - 1000 лв., лекарствата да са по-евтини? Но това е най-сигурният начин да злоупотребим и да вкараме много популизъм в системата. Един ден ще се окаже, че лекарството е употребено не по правилния начин. Чрез поредица от референдуми можем да насочим страната в погрешен път", коментира Плевнелиев.

Той е притеснен, защото в един момент може да се окаже, че "ще се проведат референдуми по въпроси, които след това ще отидат в Народното събрание и тогава то ще бъде или в невъзможност да изпълним волята на народа, или ще започнат да се изпълняват всякакви юридически трикове да отлагат".

Дискусия в ГЕРБ за сезиране на КС

ГЕРБ обсъжда възможността дали да сезира Конституционният съд относно референдума по въпросите на Слави Трифонов, каза председателят на парламентарната група Цветан Цветанов пред Нова телевизия. Той обясни, че не са го направили преди това, защото такъв е бил законоустановеният ред.

ГЕРБ също смята, че сред въпросите има такива, които са от компетенциите на Велико Народно събрание, каза Цветанов без да конкретизира кои.

В четвъртък парламентът допусна провеждането на референдума, предложен от "Шоуто на Слави Трифонов", съвместно с президентските избори през есента.

Депутатите подкрепиха предложените общо 6 въпроса без да ги редактират.

Срещу референдума за изборните правила се обяви цялата парламентарна група на ДПС с аргумента, че законът не позволява национално допитване по въпроси от компетентността на Велико Народно събрание.

"Против" гласуваха и по един депутат от БСП и Реформаторския блок, а останалите от групата на левицата, както и колегите им от "Атака" изобщо не участваха в гласуването.

 

Източник: http://www.mediapool.bg/

 


14368