Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Плодовете на престъпното безхаберие в здравеопазването узряха

Плодовете на престъпното безхаберие в здравеопазването узряхаГодините бездействие за осигуряване на лекари в дефицитните специалности вече дават резултат

В цялата страна се отприщва процес, който все по-лавинообразно ще взема жертви. Заради липса на лекари от определени специалности не само в общински, а вече и в областни болници отделения са на път да спрат работа или вече са затворени. В Ямбол спря работа родилното заради липса на неонатолог, в Перник едва спасиха временно отделението по педиатрия, в Добрич инфекциозното е на ръба, а в по-малки градове положението е още по-зле. В Разлог деца с морбили бяха приемани в детското отделение, защото инфекциозно вече няма. В резултат тръгна взрив от болестта, който здравните власти едва успяха да удържат да не прерасне в епидемия в цялата страна.  

Този процес е не просто тъжен и опасен, той е крайният резултат от престъпното безхаберие на управлявалите и управляващите в последните 15-20 години. И ще доведе до още по-бързата кончина на редица бедни райони. Да, в Ямбол няма достатъчно лекари и защото областта не е сред най-привлекателните за живеене в страната, а проблемът с обезлюдяването на този и подобните му градове далеч не е само в здравния сектор. Но ако Ямбол остане без родилно отделение, смъртта на района ще се ускори многократно, защото и малкото останали млади хора ще се разбягат по-бързо от прогнозираното. По подобен начин стоят нещата и с детските отделения.  

За липсата на достатъчно лекари в определени специалности се говори от над 15 години - педиатри, неонатолози, общопрактикуващи, анестезиолози, патоанатоми и т.н. И    

говоренето твърдо си остава основното действие,    

предприето от редица правителства. Тъй като не е спешен и съдбоносен проблем, който да не може да почака една година, не е обичайният пожар за гасене, а също така и понеже няма далавера, въпросът се отлага и отлага. На никого не му се занимава, защото изисква усилия, координация с общини и дори други ведомства, а резултатът ще е видим в нечие друго правителство и - да не забравяме - няма далавера. Чат-пат се пипа някоя наредба, която малко от малко облекчава специализациите, напомня се на общините, че и те като собственици на болници носят отговорност и толкоз. Напоследък дори здравното министерство е на път да реализира още по-голяма промяна, с която държавата да плаща заплатите на специализиращите дефицитни специалности, и то срещу условие да останат да работят у нас. Добра мярка, която обаче ще има ефект чак след няколко години, при това недостатъчен, тъй като са нужни и други мерки. А отделения затварят в момента и поради липса на друго решение започват протести, компромиси от здравната каса, предложения за безплатни квартири и добри като за района заплати. Лично шефът на здравната комисия в парламента, а и вече шеф на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отиде да дава дежурства в детското отделение в болницата в Смолян, за да може то да продължи да работи. Това са палиативни решения - физическото съхранение на дадено отделение за още една година не значи, че то работи както трябва. Някои от тях са дори опасни.

 

Автор: Янина Здравкова

Източник: https://www.segabg.com/

 96279