Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Пловдивските цигани ...
Пловдивските цигани

Пловдивските цигани "ревнаха" срещу събарянето, БХК зад тях (СНИМКИ)Бурен протест вдигнаха цигани в пловдивската "Арман махала" заради намерение на общинските власти да събарят постройки. Районната администрация пристъпи днес към събарянето, съобщи кметът на района инж. Ральо Ралев. Бутат се жилищни сгради, които са без каквито и да е строителни документи и книжа и са изградени върху терен общинската собственост. Заповедите за премахване на незаконното строителство са потвърдени от съдебните институции, както в България, така и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

 

"На пепел да станеш! Удар да те убие! Инсулт да те повали! Децата ти да умрат", бяха част от клетвите на циганките по адрес на Ралев след започването на процедурата.

 

 

Преди време в махалата бяха съборени 15 временни постройки, а сега ще бъдат бутани масивни сгради. Причината - да се отвори място за минаването на бъдещия бул. "Северен", чието изграждане е финансирано с европейски средства. 

 

Подаден е сигнал в Европейския съд по правата на човека от Българския хелзинкски комитет - защото общинските власти не са осигурили временен дом на хората, живеещи в сградите, определени за събаряне. От БХК са категорични, че има нарушаване на права. Същевременно кметът на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев изрично уточни, че Европейският съд по правата на човека говори само за "временно жилище".

 

 

"Никой не е обещавал да бъдат строени нови жилища на тези хора, подчерта Ралев. Пред "Нова телевизия" той не отговори пряко какво е предложила общината на хората, чиито домове ще бъдат съборени - дали е имало предложение за временно настаняване в общинско жилище. Един от живеещите в определен за събаряне дом каза, че общината не му е предложила нищо. Ралев отговори с "Мислите ли, че не сме подготвили всичко". 

 

Източник: https://fakti.bg/