Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Победа >> Втори поре...
Победа >> Втори пореден ден без нови заразени в Ухан

Победа >> Втори пореден ден без нови заразени в УханКоронавирусът вече взе 10 000 жертви. 40 милиона калифорнийци под домашна карантина

Китайският град Ухан, където за пръв път беше установен COVID-19, за втори пореден ден отчита, че няма нови потвърдени случаи на зараза, нито лица, за които има подозрения, че са болни от COVID-19. Общо в Китай днес са регистрирани нови 39 случаи, съобщи здравното министерство, като всичките са били привнесени от чужбина. Регистрирани са и още три смъртни случая.

 

11:13 ч.: Коронавирусът превзема Африка

Деца с маски в забавачка в Йоханесбург.

Още африкански държави затвориха вчера границите си, а разпространяването на коронавируса заплашва да превърне континента и населението му от 1,3 милиарда души в нов тревожен фронт на пандемията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Преди десетина дни имахме около пет страни с вируса, каза Мачидисо Моети, директорка на регионалния офис на СЗО в Африка, цитирана от агенцията. - Сега в 35 от 54-те страни има случаи, като общият им брой е 650. Това е твърде бързо развитие".

Първият случай на заразата в Субсахарска АФрика бе обявен на 28 февруари.

9:50 ч.: COVID-19 вече взе 10 000 жертви

Над 10 000 са загинали от COVID-19 в световен мащаб. Точната им бройка към 9:50 часа българско време е 10 049, а излекуваните са 88 483. Общият брой на заразените е 246 054. Така към този момент смъртността от коронавируса е малко над 4% в световен мащаб.

Броят на заразените с COVID-19 в Европа надхвърли 100 хил. души според информацията, събрана от Франс прес. Пациентите на континента са 100 470 души, а смъртните случаи - 4752. Така в Европа заразените вече са повече от Азия, където са регистрирани 94 253 души с вируса и 3417 починали.

Вчера Италия надмина Китай по смъртност от COVID-19 - по последни данни 3405 срещу 3132 от региона Хубей. Прави в впечатление, че заразените в Поднебесната империя са почти два пъти повече - 81 193 срещу 41 035. От всичките затворени случаи (96 055) около 90 на сто са завършили с излекуване (86 025), докато малко над 10 процента са имали фатален край - 10 030.

 

8:53 ч.: 40 милиона калифорнийци под домашна карантина

Опустял път между Сан Диего, Калифорния и Тихуана, Мексико. Снимка АП/БТА

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюзом издаде заповед 40-те милиона жители на щата да "си останат вкъщи"Той обясни, че калифорнийците "все още ще могат да извеждат децата си навън, като запазват социална дистанция", или да разхождат кучетата си.

Според него до осем седмици от COVID-19 може да се заразят 80 процента от жителите на щата. В момента в САЩ са затворени училища и търговски обекти, а милиони са принудени да работят от вкъщи или просто губят работата си. Държавният департамент на САЩ предупреди гражданите, че ако пътуват в чужбина, "вашите планове за пътуване може да бъдат сериозно нарушени и може да бъдете принудени да останете извън Съединените щати за неопределен срок".


8:12 ч.: Губернаторът на Ню Йорк: Страхът е по-заразен от коронавируса

Андрю Куомо. Снимка АП/БТА

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо предупреди, че дезинформацията и страхът, свързани с коронавируса, са дори по-заразни от самата епидемия. Куомо сподели, че ясната и постоянна комуникация между медиите, здравните служби и властите е особено важна.

Губернаторът добави, че според последните данни, с които той разполага, в неговия град има над 3300 случаи на вируса.Той призова хората да не се стряскат от рязкото увеличение на регистрираните случаи и поясни, че това се дължи на по-честите тестове, които вече се провеждат в неговия щат.


8:09 ч.: Извънредна сесия на ЕП за COVID-19 - на 26 март

Сградата на европарламента. Снимка Архив Клуб Z

Европарламентът ще проведе извънредна еднодневна сесия на 26 март, за да одобри мерки за борба с коронавируса.Тя ще се състои в парламента в Брюксел. Евродепутатите ще обсъдят и ще гласуват първите три законодателни предложения на Европейската комисия за справяне с пандемията на COVID-19 в страните членки на ЕС: 

Инвестиционната инициатива за отговор на коронавируса (ИИОК), която ще осигури на държавите 37 милиарда евро от кохезионните фондове; Разширяването на обхвата на фонд „Солидарност“, за да покрива и спешните случаи в общественото здраве; Спирането на т.нар. полети фантоми заради разпространението на заразата.

 

Източник:  https://clubz.bg/123023