Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Почина модният дизай...
Почина модният дизайнер Карл Лагерфелд

Почина модният дизайнер Карл ЛагерфелдНа 85-годишна възраст е починал световноизвестният моден дизайнер Карл Лагерфелд. Той е бил приет по спешност в болница в Париж, където е издъхнал. Последната му публична проява беше при запалването на коледните светлини на "Шанз-Елизе" на 22 декември.

През последните седмици Лагерфелд не е бил добре здравословно, което стана повод и да пропусне няколко модни ревюта. Най-притеснително за неговите колеги е било отсъствието му от Парижката седмица на модата през януари. Лагерфелд пое ръководството на модната къща "Шанел" през 1983 година и до тази година не бе пропускал най-важното събитие на френската висша мода.

Лагерфелд добива популярност като дизейнер през 60-те години на миналия век, докато работи за модните къщи "Хлое" и "Фенди". Моделите му за кратко време успяват да му донесат международна популярност.

От 1983 г. Лагерфелд става главен дизайнер на "Шанел" и успява да върне марката на върха с иновативните си вариации на класическите модели. Той продължава да работи за "Фенди", а междувременно открива и собствен бранд.

Карл Лагерфелд е роден през 1933 година в Германия. Той емигрира в Париж като тинейджър и става асистент на дизейнера Пиер Балмен. Започва работа за марките "Фенди" и "Хлое" през 60-те години. За себе си Лагерфелд често казваше, че изглежда като карикатура на самия себе си, което му харесва, припомня ББС.

 

Източник: https://www.mediapool.bg/


90305