Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Подготвена работа* >...
Подготвена работа* >> Арабаджиеви се издирват с Интерпол, пита се защо се прави операция, когато са в чужбина?

Подготвена работа* >> Арабаджиеви се издирват с Интерпол, пита се защо се прави операция, когато са в чужбина?"Към момента инкриминирания период е от 1-и януари, но най-вероятно ще бъде променен за много по-далечен назад във времето период. Сега ще кажа нещо, което не е казвано досега. Едно от намерените неща в компютрите е екселска таблица от 2008 година до момента, в която личи, че не са внесени десетки милиони левове от Захарния комбинат в Пловдив. Тази сума, от тази таблица, е десетки милиони левове. Обвинението може да стане за над 100 млн. лева". Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура и зам.-главен прокурор Иван Гешев пред Нова телевизия. Според него, десетки милиони левове са били "препрани" от Ветко и Маринела Арабаджиеви.  
 
По думите му в компютъра на една от счетоводителките е открита таблица със списък на суми, които се оказват неплатени данъци. В данните имало имена на социално слаби хора. Гешев уточни и, че Ветко и Маринела Арабаджиеви се издирват с червена бюлетина от Интерпол. Припомняме, че за двамата е известно, че са на почивка в Западна Европа - във Франция.

 

 
Журналист: Ветко бе ударен, защото изгуби битката с Маджо+Таки

Журналист: Ветко бе ударен, защото изгуби битката с Маджо+Таки

"Гледам много анализатори изанализираха вече историята с Ветко. Просто е. Ветко губи позиции в туризма. Изблъскван на морето брутално о...

 
"Към момента на провеждането на действията по разследването са се намирали във Франция, сега не мога да кажа къде са. Предприети са всякакви възможни действия за издирването им.Обявени са за издирване както от Интерпол, така и с европейска заповед за арестТака че не са на почивка, а се укриват", уточни Гешев.

 

"Процедурите са различни, според зависи дали обектите се намират в ЕС. И в двата случая лицата биват задържани и съдът решава как и кога да ги предаде на страната, която ги издирва", каза Гешев. "Прокуратурата не иска заседанието да е закрито, защитата е направила такова искане. При случая с Димитър Желязков пак беше приведена в действие същата процедура. Това значи, че защитата не иска определени доказателства да бъдат ясни на българския народ", заяви зам.-главният прокурор 
 
"Попитайте кой държи 10 млн. кеш? Това са изпрани пари. Това е констатирал и съдът вчера. Ще протестираме пред апелативния съд заради пускането под гаранция на Вълчо Арабаджиев", завърши той.

 

 
От хотел Маринела проговориха за спецакцията и обвиненията

От хотел "Маринела" проговориха за спецакцията и обвиненията

Общо 10 милиона в лева и евро в брой са намерени при спецакцията, проведена в петък в хотели в София и Пловдив. Парите са иззети след п...

 
Същевременно вече бившият вътрешен министър Валентин Радев обяви, че нямало нищо тревожно в това, че хотел "Маринела" пое настаняването на гостите от чужбина за европредседателството. Попитан дали следствието е контактувало с МВР за разработката срещу Арабаджиеви още по времето, когато се решаваше поръчката, Радев отговори, че имало контакти и че бил търсен вариант някоя друга хотелска верига да поеме европейските гости, но нямало други и "Маринела" изпълнявала всички изисквания.

 

"Той кредитен милионер, досието му излезе край случая "Хеброс"." При една такава операция обикновено нещата изтичат", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. И веднага добави - не може някой да препере 108 млн. лева без политически чадър, особено за такъв срок от време. Поставен беше и въпросът как така се прави такава операция, когато главните заподозрени са в чужбина? 
 
 
Припомняме, че късно вечерта на 2 септември Специализираният наказателен съд освободи тримата задържани след акцията в хотел "Маринела" - това са синът на фамилията Вълчо Арабаджиев, както и Ромелия Кирилова и Елена Караянчева, за които се знае, че са счетоводителки. Всеки от тях трябва да внесе парична гаранция от 20 хиляди лева. Съдът отхвърли доводите на прокуратурта, че има опасност тримата да се укрият или да извършат друго престъпление. Не се съгласи и с аргумента на държавното обвинение, че фактът, че Вълчо Арабаджиев учи в Лондон и много дълго време пребивава там е причина той да бъде задържан в ареста, защото може да се укрие във Великобритания, тъй като според съда това означава, че трябва да се ограничава свободното движение на хора, стоки и услуги на територията на ЕС.

 

 
10 млн. в брой намериха разследващите след акцията в два хотела

10 млн. в брой намериха разследващите след акцията в два хотела

Общо 10 милиона в лева и евро в брой са намерени при спецакцията, проведена в петък в хотели в София и Пловдив. Парите са иззети след п...

 
В мотивите към съдебното определение съдът записа още, че Вълчо Арабаджиев през по-голямата част от съзнателния си живот е живял извън България и може да се допусне, че не може да знае или да предполага какъв е произходът на парите на родителите му, които той е съхранявал в банкови сейфове на свое име, съобщи БНТ.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Полицията идва! Моля, престъпниците да чакат на адрес!

Писмото... на техния позор!

Борбата с корупцията и престъпността у нас е мираж

Внимание! Милицията идва!

Една чистачка срещу цялата държава, която отдавна се срути...

УРА! Връщат ни мутрите!

Сами да се спасяваме, докато МВР ни пази...

Сега, който иска да съди дъжда!

И вас майка ви е раждала, неуважаеми управленци!

Денят на справедливостта е ДНЕС, не утре!

"Бомба" срещу референдума и 3,5 млн. българи

Сляпа и глухоняма ли е Темида за референдума... след бомбата?

Пълен разпад на държавността: Конституционният съд отново сгази волята на 3,5 млн. българи

Правонесправяне… А справедливостта?

Наглостта на българския съд - 27 години държава без наказани..., без капка справедливост

 

 

 


74794