Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Подпечатано от ГЕРБ ...
Подпечатано от ГЕРБ или защо партията на Бойко уж подкрепя референдума

Подпечатано от ГЕРБ или защо партията на Бойко уж подкрепя референдумаКоментар на Благой Българанов

 

ГЕРБ подкрепяше референдума на „Шоуто на Слави“, ГЕРБ подкрепя референдума, ГЕРБ ще подкрепи референдума и след 100 години дори астероид да удари земята. 
Ех, тези гербери. Ех, този Борисов. Каква мисъл за народа, каква далновидност, каква саможертва... Чак да ти се повдигне от толкова евтин ПР и популизъм. Напоследък партията на Бойко предизвиква само стомашно неразположение и силно желание за повръщане. Той е като страшен грипен вирус, който като те хване, трудно минава.

„Избори 2017“ ще минат под мотото „Да живей референдума, да живей заплата от 2000 лева!“ Герберите хвърлиха в предизборната битка „най-успелите“ си хора – Горанов, Цветанов... че и Бойко се произнася от време на време. Те разпалено говорят пред влюбените репортерки, че ГЕРБ са единствената партия, която застава зад 2.5 млн. българи. След като се сформира новото Народно събрание те, те и само те ще гласуват решенията от референдума и после да се саморазпуснат. На такива смешни приказки могат да завидят дори Братя Грим. Българите не сме толкова заспали, наивни и отчаяни, че да им повярваме, а и когато фактите говорят, дори Бойко и Бог над него трябва да замълчат.

ГЕРБ саботираха подписката. Ако някой е забравил, миналата зима хиляди доброволци излязоха в адския студ, за да съберат над 700 000 подписа в защита на референдума, иницииран от Слави Трифонов. На много места из цяла България местните структури на ГЕРБ ги репресираха и заплашваха. Някои получиха призовки в общината да дадат отчет, други получиха предупреждение, че бизнесът им ще пострада, а имаше и такива, които получиха по някой и друг шамар – просто така за опресняване. Въпреки това подписката успя. Хората не се уплашиха от мрачните физиономии на гербаджийските управници.

Конституционният съд заличи трите въпроса. Всички знаехме, че президентът Росен Плевнелиев е кукла на Борисов. 2016-а обаче беше знаменателна. За да получи желаните облаги след напускането на Дондуков 2, държавният глава изпълняваше всички тъмни поръчки на ГЕРБ. Именно затова той сезира Конституционния съд, за да заличи трите от шестте въпроса на референдума. Бързо, нагло и безпардонно.

Не гласувайте, моля! Няколко седмици преди изборите на 6 ноември от централата на ГЕРБ изпратиха депеша към всички местни структури симпатизантите на партията да не гласуват на предстоящия референдум. Ако пък някой се осмели да го направи, то трябва да зачертае три пъти „НЕ“. Въпреки това 3,5 мил. гласуваха и изпратиха ГЕРБ на дъното.
ЦИК срещу народа. 5 дни след проведените избори Централната избирателна комисия заяви, че не достигат 12 000 гласа, за да може решенията на референдума да станат задължителни. Бюлетини в плик, без плик, подправени протоколи... Това свършиха от ЦИК, които вече години наред удобно печелят изборите в полза на Борисов. От избирателната комисия яростно отхвърлиха обвиненията в манипулация, но за действията си сега те отговарят в съда.
Законопроект ли? Що е то... В края на ноември (21-ви ноември) омбудсманът Мая Манолова внесе законопроект за мажоритарни избори. Малко по-късно безспорни експерти в областта направиха и така желаното райониране на страната за предстоящия вот. Никой обаче не му обърна внимание – ни ГЕРБ, ни БСП. Все още от партията на Борисов не бяха осъзнали какво се случва. На 13 декември депутатът Георги Кадиев облече проетозакона в държавническа форма и той отиде в деловодството на Народното събрание... да чака.   

Атака срещу държавността. На 7 декември лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че референдумът е „атака срещу държавността“. Той намекна, че 3,5 млн. българи са терористи, които искат да унищожат родината. Дали изпусна нервите си или не послуша съветниците си, но бившият министър-председател ясно показа позицията си за референдума. Той и подчинените му не го подкрепят.

Ваканция, шампанско и сълзи. От средата на декември изведнъж ГЕРБ шизофренно рязко обърнаха позицията си за референдума на народа и изведнъж започнаха усилено да го подкрепят. Това се случи след като нито един от манипулативните им методи не успя – нито атаката нито срещу подписката, нито действията на Конституционния съд. Слави Трифонов не се отказа и продължи борбата.  ГЕРБ така "подкрепиха" референдума, че гласуваха 11 лева субсидия на глас, а след това и 3-седмична коледна ваканция... да има. Ако наистина партията на Борисов се беше замислила поне малко за желанието и волята на суверена, то нямаше да заминат за 20 дни по родните си места. ГЕРБ умишлено разтакаваха разглеждането на законопроекта в НС, за да може да изкарат до 22 януари след встъпването на длъжност на ген. Румен Радев. Вече беше ясно, че новоизбраният президент няма да удължи работата на този парламент по никакъв повод.

Законопроект ми дай. На 12 януари ГЕРБ внесоха свои законопроект за промяна на изборния кодекс. Те удобно забравиха този на Мая Манолова, който отлежа в бумагите на НС вече месец и половина. За да покажат своето желание да са зад народа по всички телевизии започнаха да се явяват герберските кукли, които да повтарят като папагали колко много и отчаяно искат да приемат въпросите от референдума. НО! Другите ги саботират. Ако през последните години ГЕРБ намираха коалиционни партньори за всичките си безумни закони, то сега останаха да се борят сами. Колко удобно. Партията на Борисов хем нямаше мнозинство, хем времето не им достигна, защото сами го скъсиха.

Подчинените президенти. И Росен Плевнелиев, и Румен Радев не показаха мъжество и не застанаха зад референдума. Те пряко и косвено саботираха Слави Трифонов, Инициативния комитет и още 3,5 млн. българи. Ако до този момент имахме надежда, че Радев ще внесе промяна в президентството, то всичко умря като падаща звезда.

Големият въпрос ЗАЩО? Защо ГЕРБ прегърнаха референдума и се опитаха да го направят свой? 
Обясненията са прости. Партията на Борисов усети, че краят й наближава. Народът е гневен, отчаян, иска разплата и мощна промяна. Ако от ГЕРБ не предприемеха сериозни стъпки, то партията им щеше да последва съдбата на СДС и НДСВ. Борисов усети, че рейтингът, любовта и доверието на хората рязко се свлече и реши да се качи на гребена на вълната. 3,5 млн българи гласували, а над 2,5 млн. отговорили три пъти ДА. Цифрите са страшни. ГЕРБ се опитаха да направят всичко възможно, за да внушат, че Слави Трифонов дори застава зад тях. Масовото промиване на мозъци се лееше от екрана на телевизии, от онлайн изданията, от големите вестници. Ако обаче Трифонов наистина имаше вземане-даване с ГЕРБ, то ЗАЩО те не изпълниха решенията на референдума още през декември? ЗАЩО протакаха до разпускането на парламента? Ако ГЕРБ реално са подкрепяли гласа на народа, ЗАЩО направиха и невъзможното да го саботират близо година? ЗАЩО пренебрегнаха законопроекта на Манолова? ЗАЩО гласуваха 11 лева субсидия? ЗАЩО миналата година ГЕРБ заявиха, че ще гласуват 0 лева, но сега изведнъж Борисов рязко се обърна и каза 5-6 лева?! Дали защото служа своя вярна възрастна почитателка, която предложи дори 4 лева... ЗАЩО само говориха, но не направиха нищо.

Без съмнение гербаджиите са далеч по-съобразителни, ловки и хитри от останалите политически партии. Те първи прегърнаха референдума, въпреки че БСП също даваха такива сигнали след 6 ноември. Бойко прозря, че пътят към евентуалния успех на следващите избори е само този.

Но ГЕРБ не спират да правят грешка след грешка, доказвайки че това е само ПР и грозен популизъм. На 3 февруари Борисов заяви, че референдумът трябва да се приеме от следващото Народно събрание и то да се разпусне. Това обаче може да се случи само, ако ВАС се произнесе в полза на народното допитване. Така трябва да има задължително гласуване, мажоритарна система и 1 лев за глас. Два дни по-късно на 5-и февруари бившият премиер промени мнението си и казва, че от ГЕРБ ще подкрепят искането за 5-6 лева субсидия, но не и по-малко, както пожелаха българите.

Какво ли още може да очакваме до края на тази предизборна кампания. Борисов и компания ще направят всичко възможно, за да се възползват от референдума на народа. Те най-вероятно ще измислят не една и две популистки хватка, за да спечелят някои и друг глас от вълната на народното допитване. Но... ние не сме нито заслепени, нито заблудени и сметката на герберите отново ще излезе крива. Спекулацията с референдума показва дълбоката лицемерно-продажна същност на ГЕРБ и нейния ръководен клир. Всъщност те така и управляват България вече 2 петилетки с внушения, ПР, лъжи, демагогия и заблуди, сеещи страх... Основният въпрос е дали ще им позволим отново да се възползват от нас и няма ли най-накрая да сложим край на този грозен театър.

 

 


21882