Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Поевтиняване в Бълга...
Поевтиняване в България? Моля ви, не се излагайте...

Поевтиняване в България? Моля ви, не се излагайте...Коментар на Любов Първанова

Информационен сайт „ДНЕС“


Бомбата от преди седмица: Цената на газа ще поевтинее с 40%. Намалението щяло влезе в сила със задна дата от 5 август 2019 г. Това се случва след договорка между Русия и Европейския съюз..., а не както се опитват да ни внушат – на Борисов с Путин. Новината прозвуча добре на всички, които се отопляват на газ и парно и всеки месец плащат огромни сметки, за да не студуват. Но...

 

Цената на руския газ за България пада с 40% от днес. "Газпром" ще ни връща пари.

 

Договорената над 40% по-ниска цена на природния газ от Русия обаче няма да намали със същия процент цената на парното и топлата вода, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. Причината е, че цената на газа, доставян от „Газпром” за България, бил... само един от компонентите, които формират крайната цена на парното и топлата вода за бита?!

С други думи: "Не се надявайте на намаление с 40%. Или по-добре изобщо не се надявайте на никакво намаление"...

Според сега действащите разпоредби, за да може Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да излезе с решение за променени цени за изминал период, е необходимо да бъде променен Законът за енергетиката. Ресорният министър Теменужка Петкова в типичният си бюрократичен стил предложи да се създаде... работна група, която да започне да обсъжда как ад жаба точно да стане това... А знаем отдавна, в нашата държава, ако не искаш да свършиш една работа, направи работна група.

Май много работа ще се отвори на чиновниците – ще трябва да се събират веднъж седмично, ще трябва да мислят, да се изказват, да пишат становища..., да се карат. Но ако цената беше скочила с 40%, със задна дата веднага щяха да ни начислят допълнително сумите, за да си приберат дори и със задна дата парите...

Поевтиняване в България? Не се излагайте...

 

Шефът на КЕВР: Парното и топлата вода няма да поевтинеят с 40%

 

През последните години и цената на топлото и на тока, и на водата непрекъснато скачат – миниуми два пъти в годината. Процентите уж са малки, но според данни на "Техем" през 2019 г. сметките на българите за парно и топла вода са скочили с около 200 лева на сезон. Да не говорим, че след всяко увеличение на ток, газ и вода, започва и поскъпване на всички хранителни и нехранителни продукти. Веригата е безкрайна, а целта една – да плащаме все повече и повече..., и все повече и повече да пълним джобовете на монополистите!

Намалението с 40% на руския газ въобще не е дело на нашия невероятен вожд – Бойко Борисов, независимо, че той се опита да го представи по този начин. Преговорите отдавна вървят между Русия и ЕС, а ние просто се оказахме от засегнатите страни, които плащат свръхвисоки цени за руския газ. Положителните резултати се знаят още от февруари, но премиерът точно на 3 март избра да си присвои несъществуващата заслуга и помпозно от Министерски съвет да обяви "новината" със специалните си благодарности към Руската федерация..., все едно точно на нас, точно на Борисов и точно на националния ни празник Путин е решил да ни направи подарък.

 

Теменужка Петкова: Гражданите не бива да смятат, че автоматично 40% ще бъде по-ниска сметката им за парно

 

Поевтиняване в България?! Моля, не се излагайте...

Спадът на цената на синьото гориво повдига редица въпроси, на които правителството е длъжно да отговори и най-вече да се задейства, ако иска наистина облекчение за хората и дивиденти от това да има:

– Кога ще намалее цената на парното и топлата вода за бита?

– С колко ще намалее?

– Кога ще ни върнат парите за надвнесените сметки?

– Кога ще ни върнат лихвите по парите за надвнесените сметки?

– Кои стоки ще поевтинеят?

– С колко ще поевтинеят?

– Кога ще поевтинеят? 

Мая Манолова: няма законова пречка да се преизчисли намалението на цените на парното и газа за гражданите


Мая Манолова: Горивата трябва да поевтинеят до 1,80 лв/л, а КЗК да провери бензиностанциите за картел.

 

Все въпроси, за съжаление на които Борисов няма нито да отговори, нито да направи необходимото, просто защото той не решава вече, а и не му стиска да излезе и да разясни ситуацията, тъй като той не е човек на действието, а човек на пиара, на думите... Не че не ни е лъгал досега многократно. Но просто „плочата Борисов“ толкова се изтърка, че вече той трябва изключително много да внимава какво и къде говори, за да не стъпи много на криво... и всичко да се счупи изведнъж. С гръм и трясък... Цялата система и схема на управление.

Поевтиняване в България?! Е, стига, не се излагайте... 


122643