Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Погребват днес 33 же...
Погребват днес 33 жертви на клането в Сребреница - 24 години след геноцида

Погребват днес 33 жертви на клането в Сребреница - 24 години след геноцидаВ Мемориалния център Поточари край Сребреница днес ще се състои 24-ото поред възпоменание на жертвите от геноцида през 1995 г., информира БТА.

В края на войната в Босна, на 11 юли 1995 г., силите на босненските сърби избиха над 8000 босненски мъже и момчета в мюсюлманския анклав Сребреница, обявен за защитена от ООН зона, като заровиха телата им в масови гробове. Това масово избиване, признато за геноцид от международното правосъдие, е най-тежкото престъпление в Европа след края на Втората световна война.

Всяка година на 11 юли в Мемориалния център Поточари се организира възпоменателна церемония за жертвите на клането. Днес ще бъдат погребани 33 новоидентифицирани жертви, намерени в масови гробове и идентифицирани с ДНК анализ.

В гробищата на Мемориалния център досега са погребани останките на 6610 жертви. Издирват се още над 1000 изчезнали жители на Сребреница.

Досега Международният трибунал в Хага, Съдът на Босна и Херцеговина и съдилищата в Сърбия и Хърватия са осъдили общо 47 души на над 700 години затвор, издали са 4 доживотни присъди за геноцид, престъпления срещу човечеството и други престъпления в Сребреница.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/novini/

 

 

 


105995