Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ПОХОД НА СПРАВЕДЛИВО...
ПОХОД НА СПРАВЕДЛИВОСТТА

ПОХОД НА СПРАВЕДЛИВОСТТАС черни ленти през очите гражданите засвидетелстваха вярата си в
справедливото решение на столичния Административен съд по
заведения от „ДНЕС“ иск срещу наредбата за паркиране в София
 

Около 1000 души се събраха на мълчаливо присъствие пред сградата на столичния Административен съд днес, 5 октомври 2012 г., по време на първото съдебно заседание по заведения от „ДНЕС“ иск срещу скандалната наредба за паркиране в София.

Делото беше заведено на 4 юни т.г., а основните аргументи на вносителите са, че Наредбата за организация на движението в Столична община противоречи на множество нормативни актове, вкл. на Конституцията на РБ, Закона за местните данъци и такси, Закона за движение по пътищата, Закона за обществените поръчки и др.

С черни ленти през очите, като символ на безпристрастността на Темида, запалени свещи и плакат „ВЯРВАМЕ ВЪВ ВАШАТА СПРАВЕДЛИВОСТ!” гражданите засвидетелстваха своята вяра и надежда в правосъдието.

В подкрепа на протестиращите дойдоха популярните попизпълнители Силвия Кацарова и Данчо Караджов, които влязоха в съдебната зала, за да изслушат аргументите на спорещите страни. В съдебната зала присъстваха още Анжелика Цокова и Силвия Робова от Движение „ДНЕС“, Емил Йотов и Гергана Владкова от фейсбук групата „Не на данък паркинг“ и адвокатът на „ДНЕС“ Апрахам Бенлиан.

Мълчаливото присъствие пред административния съд даде старт на организирания от Движение „ДНЕС“ и фейсбук групата „Не на данък паркинг“ ПОХОД НА СПРАВЕДЛИВОСТТА, чиито следващи точки на протест ще са пред сградата на Столична община и пред Българската национална телевизия. Там протестиращите ще демонстрират срещу липсата на чуваемост между гражданите и общинската администрация, както и срещу цензурата, която националната телевизия налага по темата за паркирането в София.


116