Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Показност* > Божидар Лукарски: Да се разследва всичко от 1944 г. - не само сделките (Видео)

Показност* > Божидар Лукарски: Да се разследва всичко от 1944 г. - не само сделките (Видео)Новата рубрика "Различното интервю" на "24 часа" и на сайта ни www.24chasa.bg, в която КРИСТИНА КРЪСТЕВА разпитва пред камера политиците, и то далеч не само за политика, и в която първият бе лидерът на "Атака" и на депутатите от "Обединени патриоти" Волен Сидеров (анонса с него публикувахме, очаквайте скоро цялото интервю - б.р.), продължава с лидера на СДС. Божидар Лукарски прави равносметка навръх 28-ия рожден ден на партията. От раждането на СДС до реформаторските трикове, ревизията на приватизацията и как е личният живот извън властта - 39-минутен разговор с лидера на партията навръх 28-ия й рожден ден. Част от него е и в днешния брой на "24 часа".

Публикуваме и цялото видео, което направи ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА.

Още акценти от откровения разговор на Божидар Лукарски с Кристина Кръстева:

ВИДЕО

Защо не говорим за престъпленията, извършени от комунистическия режим

От реформаторите не аз съм бил най-често и най-близо до Борисов. Мисля, че Радан Кънев е ходил много повече. Сега заздравявам и съживявам СДС - не сме партия, която се разпада, когато не даваме власт на актива си

Само при мен и при Костов СДС беше в управлението на държавата - затова не е случайно, че след него аз съм най-дълго на поста председател

Не помогнах с нищо, за да устроя съпругата си в замяна на това, че заради мен тя се отказа от политиката

- Г-н Лукарски, вие сте 11-ият председател на СДС и вторият най-дълго на поста след Костов. Какво говори това? За ваш рефлекс или няма наплив за лидери в СДС?

- Сигурно има от всичко по малко. На последната национална конференция се явиха и други за лидер, така че не е да няма желаещи. А колкото и нескромно да звучи, може би не е случайно, че съм първият председател на СДС след Иван Костов, по чието време СДС е бил в управлението на държавата.

- Грешка ли бе, че през 1998 г. Костов направи от коалиция партия?

- От позицията на времето е лесно да се говори. Може би за тогавашната ситуация е било добро решение. По мнението на много колеги обаче е грешка. Тръгнал е един авторитаризъм и много от малките партии, които са придавали колорит, различен отзвук и мнение по вътрешнопартийната политика, са загубили своята тежест.

В резултат на това, след като СДС стана една партия, събрана от подобни, започна да се рои и цепи на нови. Реално погледнато, всички днешни десни партии са тръгнали от СДС и много колеги включително от основната дясна партия ГЕРБ са имали своя път в СДС.

- Как ГЕРБ не се цепи, а СДС патентова отлюспването?

- Пак казвам, различни бяха времената. ГЕРБ си е авторитарна партия, свързана с личността на Бойко Борисов. В СДС дори и по времето на Костов не е имало само един център на влияние и на власт, имало е силни фигури. Не казвам, че в ГЕРБ няма, но в СДС винаги е имало хора с по-различно мнение от председателя. СДС е партията, която донесе демократичните промени в България и ние като емблема на демократичността трябва да запазим този свой облик.

- Какво обаче се случи в Реформаторския блок? Защо така скоро след като го вдигнахте и влязохте във властта, изведнъж се сгромоляса? Хора като Радан Кънев, но и други казват, че е заради борбата за сърцето и кой да гостува повече у Борисов. Втора версия - заради егото и борбата кой да е лидер.

- Може би второто. По първото - кой да е най-близо до сърцето и дома на премиера, не съм от тези, които са били най-често и най-близо. Обзалагам се, че Радан е ходил много повече - по думите на самия Борисов. И премиерът е човек, и той иска да гледа футбол с някого и да играе табла. Затова да кажем, че с г-н Москов очевидно му е по-приятно и не му е толкова приятно да обсъжда назначения примерно с г-н Кънев. А по отношение на това кой да бъде лидер, г-н Кънев беше през цялото време с определени апетити той да е лидер на РБ. Аз пък съм застъпвал, че по-полезно е да няма един лидер, а да остане, както беше старото СДС. Факт е, че за РБ решението

част да отиде в

опозиция, част

да остане в

управлението

не доведе до

добър резултат

на изборите тази година. Аз претендирам, че дори тези, които останахме във властта, бяхме по-сериозен коректив на ГЕРБ и успяхме да осъществим доста повече реформи, отколкото това сега с патриотите.

- Възможно ли е да се съберете всички, включително ДСБ и партията на Христо Иванов?

- С нетърпение чакаме да видим техния манифест. Дали да се съберем всички - на по-широка идейна основа. Защото кои са десни и

кое е дясното на

обединение с

“Да, България”,

ДЕОС и партия

“Зелените”?

Въпросът е дали обединението да бъде по системата тюрлюгювеч - така както се случи с РБ, и може би това беше една от грешките, или да бъде на ясна идейна основа. В СДС по-скоро поддържаме втората тенденция. Като говорим за дясно обединение, то трябва да бъде на ясни консервативни, християндемократически, дори, ако щете, патриотични ценности, по-далеч от либерализма и центъра, да не говорим за левите ДЕОС и “Зелените”. Аз съм с отворена десница за обединение около дясноконсервативни ценности.

- Поискахте ли нещо от Борисов, докато бяхте заедно във властта?

- Не. В това число за моята съпруга, която напусна политиката заради мен, не съм правил никакви постъпки да бъде, така да се каже, компенсирана с някакъв пост. Нещо, за което не съм сигурен, че всички колеги могат да гарантират за най-близките си.

- Днес сте адвокат.

- Да, опитвам се да си възстановя клиентите, но не съм успял съвсем. След като 3-4 г. не си практикувал професията, е трудно, защото нашата не е по-различна от тази на личните лекари и фризьорите.

Занимавам се и с партията, която има нужда от заздравяване и съживяване. Сега пътувам - нещо, което занемарих, докато бях министър.

СДС не е партия, от която членовете бягат, когато не даваш власт на актива. Неслучайно сме оцелели 28 г. Седесарят е свикнал да бъде твърд, да бъде идеалист и да поддържа партийната си принадлежност. Най-малкото заради трите букви, които му напомнят какво е правил като млад, когато се е сменял комунистическият режим, а не защото е бил на този или онзи пост.

- Ще подкрепите ли промяната в конституцията, за да се види кои са ощетили държавата с приватизацията?

- Да се отвори само за това конституцията, ми се вижда неиздържано юридически и

лош пиар ход,

който казва,

че кучето на

корупцията е

заровено в

приватизацията

при Костов,

и всичко останало е цветя и рози. Приватизацията не е само по времето на Костов. Освен това някак се развива теорията, че само приватизацията е направила така, че България да е най-бедна в ЕС. Да де, ама България фалира два пъти за този преход - при Луканов и при Виденов. Никой не говори за това дали са извършвани престъпления и какви давностни срокове да приложим за фалита на едни 9 банки и стотици хиляди вложители, които останаха без средства, и никой не беше осъден. Никой не говори за това какво се случва с външнотърговските дружества и къде изчезнаха техните капитали, какво се случи с митническите престъпления и тези с еврофондовете в началото. И най-вече това, което мен ме боли като лидер на най-старата дясна партия - защо не говорим за престъпленията, извършени от комунистическия режим?

Чисто юридически не върви да прилагаш режим на по-широк давностен срок на приватизацията, равносилен с този за престъпления, извършени срещу човечеството, а на престъпленията на комунистическия режим вече им изтече давностният срок и те не са на дневен ред. Нещо, с което не съм съгласен. Защото

10 ноември не

намери България

в цветущо

икономическо

състояние,

с прекрасни, велики фабрики. Ние от РБ сме подготвили писмо до Народното събрание с предложение към падането на давностния срок за приватизацията да се причислят ред престъпления, като се почне от тези, извършвани за 45 г. управление на комунистическата партия, и се мине и през другите, които вече изброих, включително банковите фалити. Да се провери всичко за целия период от 1944 г. до днес.

CV

Роден на 23 юни 1972 г.

Завършил Националната гимназия за древни езици и култури

 Магистър по право от СУ “Св. Кл. Охридски”

От 2008 г. е адвокат

В периода 2003-2007 г. е зам.-кмет на столичния район “Младост”

На 6 юли 2013 г. е избран за лидер на СДС. Съпредседател на Реформаторския блок

От 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. е министър на икономиката в правителството “Борисов 2”

Женен, с две деца

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/