Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Покрай силните на деня, ние все разкрачени...! Без памет, без национална гордост, без самочувствие!

Покрай силните на деня, ние все разкрачени...! Без памет, без национална гордост, без самочувствие!Мнение на Татяна Михайлова – учител по история на България, гр. Смолян 

Международната политика – шестицата в бележника на Бойко Борисов. Но на неговия бележник..., не на световния! А той се бута редом до силните европейски лидери. Там се чувствал в свои води премиерът на България. За една целувка от Меркел и за прегръдка от Юнкер, нашият Бойко загърби и забатачи нашите държавните дела. У нас всеки да се оправя както може, важно е Борисов да размахва пръст на САЩ, да намига на Турция, да лъкатуши с Путин и Русия..., а освен това се зае да утвърждава Европа като самостоятелен глобален играч. Нашият Борисов е нещо като Тито (бивш комунистически лидер на Югославия), чиято международна политика се характеризираше с безконечни и необмислени плонжове ту към САЩ, ту към СССР... Югославия тогава го играеше неутралитет като необвързана държава. Така се роди и приказката "И тук добре и там добре...!" (по повод флиртовете с американците и съветите). В края на краищата тази игра приключи с пълен разпад на федерацията, икономическа и социална катастрофа и братоубийствени войни... Та така и нашият Бойко, (както гальовно го нарича Юнкер) както е тръгнал от години докъде ще докара нашата Родина.

Основният приоритет на управляващите е „Интеграция на Западните Балкани“, нищо че през януари 82% от българските граждани смятат държавата ни за бедна и корумпирана. Борисов се гмурна в новото си амплоа на политик-международник и „скъса“ напълно с нашата действителност.

Заигравката с Турция е прекалено амбициозна и рискова игра за Борисов, а непредвидимостта на турския президент е достатъчно основание за безпокойство и висока предпазливост. На този фон някак между другото се замете и скандалът в Одрин на 3 март.

Тогава генералният ни консул там Васил Вълчев отмени тържествената част от празненствата по случай Националния празник на България, за да бъде отдадена почит към турските войници, който са загинали при акцията на страната в Северна Сирия. Това от турската страна беше счетено като българска подкрепа за Африн /и операцията "Маслинова клонка".

И какво стана? Първо - националният ни празник се превърна все едно опело и второ - турските медии получиха възможност да лансират позиция на България по отношение на сирийските кюрди, абсолютно обратна на официалната.

В кадри излъчени от Турска телевизия генералният консул Вълчев „говори от името на Република България”. Видеото показва, как той поднася съболезнования на роднините на „жертвите”, които Турция е дала в Африн. И действително призовава гостите да станат и отдадат почит. Не става ясно дали е отдадена почит и на падналите на Шипка турски войници. Впрочем, говори се само за „Национален празник”, а не за „Освобождение”.

Скандално нали? Междувременно от Външно министерство само поискаха обяснение и с това се приключи случаят. Турция със сигурност гледа своите интереси, а ние в 21-ви век все потъпкваме историята и се кланяме – я на Брюксел, я на Анкара, я на някой друг...

И тук възникна още един казус - защо покрай целия този скандал Бойко Борисов не отзова както посланик Надежда Нейнски, така и генералния консул Вълчев? Защо?

Очевидно ясно е какво прави Борисов – спасява кабинета от народното недоволство. Но както е казал народът "едно зло никога не идва само". Докато се замазва гафът в Одрин, вицепремиерът Валери Симеонов успя без да му мигне окото да подбере даже и Русия, след като направи това с дискотеките и сергиите на Слънчев бряг.

Патриарх Кирил не е слязъл от небесата и не е пратеник на Бога. Той е известен като цигарения митрополит на Русия. Той има 14 млрд. долара от безакцизни цигари и 4 млрд. от безакцизно вино. Има частен самолет, има вила в Швейцария и часовник за 30 хил. Какъв е тоя? Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов, второразрядно ченге от КГБ. Същият този каза, че "човешките права са новата ерес". С тези думи Валери Симеонов коментира разпространеното от Руската православна църква видео от изявление на руския патриарх Кирил пред президента на България Румен Радев. То е с продължителност почти 6 минути и е изпълнено с остри реплики, като в част от времето си духовникът подсилва ефекта от казаното с потропване с пръсти по масата.

Изумително! Вицето на Бойко направо сгази не лука, а стъпка направо цялата градина. А изказването на Симеонов си е определено дипломатически гаф откъдето и да го погледнеш.

Не е много дипломатично да дойде патриархът на Русия и да потропва по масата в президентството, а българската реакция да излезе от устата на Валери Симеонов – Човекът гаф.

Недопустимо е!

Недопустимо е в Одрин по време на честване на националния празник да се отдава почит на загинали турски войници и позицията ни да се изразява в... мълчание.

А иначе иска му се на Борисов да е до силните на деня, до богатите. Но той както се казва нито им е на ниво, нито им е на положението! Хем да си   добре и с едните, хем и с другите. Досущ като Тито. Е, дано и ние  не свършим България като Титова Югославия. В същото време, откъдето и да погледнеш ситуацията в страната, доверието към Кабинета Борисов 3 е около критичната граница.

Не един и два са вътрешнополитическите ни скандали, та около 3 март си навлякохме още един. Добре че Борисов се разсърди и се скри (почти като Костов навремето). А негова работа е да защитава националните интереси. Постоянно и по всяко време! И да отговоря подобаващо на Турция, на Русия, на Брюксел...

Както правителството се научи да "усвоява" евросредства, да научи и историята. Да научи, че не може да си в разкрачен стоеж, когато става дума за национално достойнство, за национално самочувствие и престиж!

Слугинската, угодническа международна политика на Борисов превръща България в нерешителна държава - без граници, без армия, с икономика, която основно чака на европроекти, със съдебна система, чиито решения често - често биват оспорвани и опровергавани в Страсбург!

И така лека полека покрай комплексите на Борисов да е и вожд от международна величина си станахме  държава, в която най-често употребяваният термин е.... НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА

Защото, докато си избираме за управници само васали и ние ще сме си все васали и роби на труда! Колкото и да живей той!

 

Вижте и други материали по темата:

Консулът ни в Одрин призовал гостите на празника да отдадат почит на падналите турски войни (видео)

Валери Симеонов скочи срещу руския патриарх: Това е агент Михайлов от КГБ! Хитрец! Контрабандист!

„Видими“ резултати или защо Бойко Борисов е без уши и не чува, без очи и не вижда и без нос и не усеща.

Борисов - шутът в цирка, наречен "България в Европа“

Как Бойко от Банкя стана най-добрият европеец

Бойко Борисов - господарят в света на думите

Култов пример за култа към личността на Борисов, в чиито крака вече била Европа

Жозеф Дол: Социалистите завиждат, защото Бойко Борисов е най-успешният шеф в Европа

ПОЛИТИК ЗА ИСТОРИЯТА! Европа в краката на Борисов! Той сложи край на прехода, името му остава в учебниците. Време е да изземе функциите на Радев

Бойко Борисов вижда България като балансьор между Европа и Турция

Цитат на деня: Добре, че е Бойко Борисов, казаха страните от Западните Балкани в Давос

Бойко Борисов: Балканите трябва да влязат в ЕС

Миротворецът от Балканите и неговите странствания! 

„Галъп“: 70% от българите нямат доверие в парламента

 

*Материалът е с редакторска намеса и съгласието на автора