Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Полезно >> Подмяната...
Полезно >> Подмяната на старите печки в София ще стане, след като мине зимата

Полезно >> Подмяната на старите печки в София ще стане, след като мине зиматаНови печки на пелети в София ще има, но... не и тази зима. Въпреки че кметът Йорданка Фандъкова обеща до 2021 г. 30% от старите отоплителни уреди на 55-те хиляди домакинства, които ползват дърва и въглища, да бъдат подменени, едва следващото лято ще бъдат монтирани първите 140 нови печки по един от проектите на общината за подмяна им. Той стартира в началото на тази година и има бюджет за общо 5 хиляди домакинства в града. Общината тепърва ще приема заявления за участие по него от януари, ще сключва договори през май, а лятото ще извърши монтажа на новите печки. Това стана ясно от думите на зам.-кмета Йоана Христова, която обяви следващите стъпки по проекта на пресконференция в петък.

Другият проект на Столичната община, който се финансира по "Околна среда 2014 – 2020 г.", е за 15 хил. отоплителни уреда. Но и по него няма раздвижване. Пилотно бяха поставени 30 нови печки в квартал "Нови Искър", а през това лято бяха подадени общо 5875 заявления за участие от различни квартали, но не е ясно дали и кога печките им ще бъдат сменени.

Всичко това говори за липса на комуникация и разбиране между местната власт и гражданите, която със сигурност е един от основните проблеми, водещи до буксуването на проектите за по-чист въздух. Домакинствата не искат да подменят евтините си стари печки с нови, защото използването им ще излезе по-скъпо - вместо дърва трябва да се купуват пелети или да се ползва природен газ. Общината пък бърза да се хвали с новите мерки, без да разбира, че преди всичко трябва да заеме роля на партньор - предлага монтаж на нов уред, след което оставя гражданите да поемат разходите по него.

Ще има ли ефект

Всичко това няма как да доведе до желанието на домакинствата да преосмислят начина, по който се отопляват. Проблемът обаче е голям - фините прахови частици в София са 913 тона годишно, като над 800 тона идват от горенето на дърва и въглища. А мръсният въздух убива близо 5 хиляди души годишно.

Дори и когато изпълни проекта по програма LIFE и подмени (и на първо място намери желаещи за това) печките на 5 хиляди домакинства, количеството на ФПЧ 10 ще намалее само със 74 тона годишно, а на първия етап с новите 140 печки - само с 2 тона годишно. Това въобще не изглежда впечатляващо, ако имаме предвид мащаба на проблема.

Изпълнението на проекта пък изглежда, че ще отнеме повече време, отколкото се очаква - след като е стартирал в началото на тази година, досега се е правил анализ, а реалните действия по първите 140 печки започват в средата на 2020 г. Това пък значи, че ще трябва още повече време за останалите 4860 печки, защото преди поставянето им пак ще трябва да се премине през същите стъпки.

Къде ще има промяна

Сега кварталите, които могат да кандидатстват за безплатна подмяна и монтаж на отоплителни уреди, са "Филиповци", "Бусманци", "Абдовица", "Димитър Миленков", а селата - Волуяк, Мрамор, Требич, Кубратово, Световрачене, Негован, Чепинци, Казичене и Кривино. Те са избрани след анализ, който е показал, че там има най-голямо замърсяване с фини прахови частици от битово отопление.

Въпреки че инициативата е напълно безплатна, проблемът остава с намирането на достатъчно желаещи да сменят печките си. Едно от основните обяснения за това е, че с новите уреди - пелетни камини и котли с водни ризи, газови котли и конвектори, домакинствата няма да могат да използват въглища и дърва за огрев, които са най-предпочитани, но и най-замърсяващи.

Като друг проблем несъмнено се очертава изискването да са платени всички местни данъци и такси за имота, в който ще се подменя отоплението.

Какви са изискванията

За да се насърчи подмяната на старите печки, в съответните районите ще бъдат обособени информационни центрове. "Комуникационна стратегия, която включва информационни материали и плакати. Освен това сме активни в социалните мрежи. Смятам, че няма хора, до които не достигаме", коментира за "Капитал" Нина Макарова, която оглавява дирекция "Околна среда" в общината.

Кандидатите трябва към момента да се отопляват на дърва или въглища, да са собственици или съсобственици на имотите, да не са използвали друго финансиране по програми на Европейски съюз или други програми за подмяна на от уреди.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: www.capital.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Комунизмът си отиде..., но не получихме истинската западна демокрация

Национална стратегия за заличаване на България

Сигурност ли – няма начин?! Келепирът му е майката

Попфолк журналистиката и псевдо интелигенцията

Народе, пускай пръскачките!

Народът реши: 100% инвалидност за управляващите... и без патерици!

Да ги търпим и изберем същите... или НЕ!

 
117555