Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Полицейски синдикат ...
Полицейски синдикат скочи срещу решение на Маринов да намали цената на нощния труд

Полицейски синдикат скочи срещу решение на Маринов да намали цената на нощния трудСиндикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обяви за непрофесионален проекта на заповед на вътрешния министър, според който заплащането на нощния труд на полицаите, пожарникарите и спасителите в България се предлага да бъде не 0,50 лв./час, а 0,25 лв./час. Това става ясно от позиция, разпратена до медиите, цитирана от БТА.

Според синдикатите е непрофесионален и начинът, по който МВР се отказва от публично заявени намерения за увеличение на социалните придобивки. Те посочват, че друга неприятна "изненада" е запазването на заплащането на времето на разположение в размер на 0,10 лв./час, вместо заявените в края на 2018 г. 0,35 лв./час.

Синдикатите заявяват, че подобен подход и отношение са в категорично нарушение на принципите на провеждане на социален диалог и водят до увеличаване на социалното напрежение във ведомството. 

"Обяснението за невъзможност за увеличение на заплащането на нощен труд и време на разположение с "направен пореден разчет на утвърдените средства, установил липсата на възможност за увеличаване", може да бъде определено като подигравка с интелекта и откровена гавра със служителите в МВР", допълват още в позицията си от СФСМВР.

И отбелязват, че по действащ в момента Колективен трудов договор в МВР, обслужващият и подпомагащ дейността на полицаите, пожарникарите и спасителите, персонал получава 0,50 лв./час допълнително заплащане за нощен труд, а тези, които рискуват живота си и на които разчитат българските граждани,ще продължат да вземат два пъти по-малко от тях.

 

СФСМВР напомня още, че нощният труд и времето на разположение, са започнали да се заплащат, след като Федерацията е сезирала европейски институции за липсата на такова. Сега синдикатите изказват искрената си надежда, че няма да се наложи да стартира подобна процедура отново, за да гарантира достойното заплащане на нощния труд и времето на разположение на българските полицаи, пожарникари и спасители.

 

Източник: https://frognews.bg/novini/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Наливане на милиони от пусто-в празно! >> Увеличават бюджета на МВР с 3 млн. лева заради проекти за присъединяването към Шенген

МВР - хем с най-голям бюджет, хем все така си получава дарения

Готвят се и за цирк >> Младен Маринов: Планираме и се подготвяме за европейските избори и за баловете

 

 


92858