Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Политически любезнос...
Политически любезности* >> Путин към Борисов: Радвам се, че след дълга пауза сте в Москва

Политически любезности* >> Путин към Борисов: Радвам се, че след дълга пауза сте в МоскваCрещата на българския премиер Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин започна в московския Кремъл.

"Благодаря за поканата да посетим Кремъл и да обсъдим теми от взаимен интерес", заяви Борисов, влизайки на разговорите, предаде "24 часа".

България смята да предложи на Русия да търгува 15 млрд. куб. м природен газ годишно през хъба Балкан. Освен това обаче българският премиер възнамерява и да обсъди ситуацията в Сирия и възможностите за намиране на мирно решение.

"Радвам се, че след дълга пауза приехте нашата покана. Наскоро се срещнахме с президента. Надявам се нашата среща сега да създаде добри условия за развитие на отношенията ни", бяха първите думи на Владимир Путин към Борисов.

На разговорите на българския премиер с руския президент присъстват и вицепремиерът Томислав Дончев и енергийната министърка Теменужка Петкова.

Светогорска икона на Христос Вседържател подари българския премиер на Владимир Путин. Иконата е рисувана от монах докато пости, което засилвало нейното действие.

Путин напомни, че съвсем наскоро са били отбелязани Дните на славянската писменост и култура, както и 140-ата годишнина от освобождението на България от османско иго. Президентът на Русия подчерта, че тези събития се явяват обединяващ фактори за двете страни.

От своя страна Борисов каза, че в хода на преговорите с Путин планира да бъдат обсъдени въпроси от двустранното сътрудничество в икономиката, развитието на инфраструктурата, борбата с тероризма и сътрудничеството в сферата на туризма и културата.

Българският премиер пожела на Путин успех при провеждането на световното първенство по футбол и отбеляза, че по време на турнира Москва ще стане столица на света.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.dnes.bg/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Псевдо международникът с "мъдри" съвети* >> Бойко Борисов в Украйна: Мир и инфраструра ще помогнат хората да се чувстват по-добре


64498