Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Политическо преяждан...
Политическо преяждане

Политическо преяжданеКоментар на Миролюб Борисов

Всяка година по време на празниците спешните центрове в болниците се пълнят с хора. Тази година от "Пирогов" отчетоха 2850 пациенти. Повечето пострадали от... преяждане. Нормално е, ще кажете - яйца, козунаци, салатка с ракийца и агънце с биричка или винце... Човешко.

Според медицината, преяждането е почти порок, предизвикващ здравословни проблеми, често водещи до фатален край. Той обаче се лекува - трудно, но с усилия и воля човек може да го пребори.

Политологията обаче говори и тълкува  друг вид преяждане - преяждането с власт, което е пагубно за демокрацията и просперитета на всяка нация. За жалост през последните 28 години (а и преди това близо 45 по времето на комунизма) сме свидетели именно на този феномен.

Изкушението да държиш управлението десетилетия е основа, напрaво си е диктатура, с цел постигане на благоденствие. Върхушката  вече толкова се e облажила от властта, че не може да се откаже от сладкия залък доброволно или чрез избори. Така на практика тя буквално застрашава и демокрацията и сигурността на държавата. А какъв по-добър пример за дълго управление от трите мандата на ГЕРБ и партийния лидер Бойко Борисов, който всъщност властва от 2001 г., когато Цар Симеон го направи гл. секретар на МВР, после стана кмет на София... и така все във властта, та чак до днес.

По време на лекция пред студенти във Варна през юли 2017 премиерът заявява: "Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим." Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната, и местната власт, това не е добре за демокрацията“, уточнява още той. Това е може би първият случай в историята, когато управленец чистосърдечно и първично заявява, че е преял с власт и с лека ръка подарява победата на противниците си. Феноменална е и причината, поради която той искал да загуби. Била му много властта и като демократ искал да пусне малко гювеч на противника. Цинично.

Примерът със студентите във Варна е просто едно доказателство, докъде са стигнали управленците в своето преяждане. То е толкова страшно, че вече започват да повръщат от него. След три мандата ГЕРБ вече са на крачка да превърнат управлението си в тоталитаризъм.

Основните класически елементи на тоталитаризма, около които се обединяват почти всички негови изследователи са:

1. Идеология, официално наложена на всеки индивид;

2. Единствена партия, изградена йерархично, ръководена от диктатор, подчинила държавата;

3. Партията упражнява системно физически и морален терор;

4. Пълен контрол над медиите;

5. Ръководство на икономиката.

Една от най-важните особености и задължителен елемент на всяка тоталитарна система е схващането, че вождът е най-гениалният и автентичен изразител на стремежите на масите. Ленин е първият изразител на подобно схващане. Забелязвате ли прилики с Борисов, който дори собствените му съпартийци наричат "Краля-слънце"?

 

-          Идеология и страх , официално наложени на всеки един човек. Идеологията обикновено обещава "светло бъдеще", в името на което трябва да се правят жертви. А помните ли Дянков - финансовия министър на Борисов 1?! "Бюджетът е като малка постна пица", каза преди години той. Оттогава, та до ден днешен все има в изобилие... постни пици за българския народ, който с надежда очаква светлото бъдеще. Други няма и както е тръгнало няма скоро и да има. Управленците от ГЕРБ са корифеи в обещанията за просперитет – пенсиите ще скочат, доходите ще се вдигнат, престъпността ще намалее, икономиката и земеделието ще влязат в подем... Но трябва още малко да почакаме.

 

-          Докато чакаме светлите бъднини, ГЕРБ като единствената партия йерархично ръководена от диктатор, грижливо, старателно и целенасочено подчини и превзе държавата. Едва ли някой се заблуждава, че в България има опозиция. Едва ли днес някой друг, освен членовете на столетницата си мисли, че БСП са алтернатива. ГЕРБ обичат да намират подходяща патерица (реформатори, патриоти, центристи), които да им осигурят пълно предимство и контрол в парламента. Не стига това, но и червените (исторически враг на десните партии) са клекнали ниско долу на дюшемето пред Борисов, че почти не се забелязват. Само да припомним някои общи сделки: Далаверата за Пловдивския панаир, ръководството на АПИ, обединението срещу Националния референдум. И това са само част от общите договорки.  

Партията ГЕРБ се ръководи от един единствен човек, който има крайната дума за всичко, което се случва и в структурите, и в цялата държава. Цветанов се перчи, но е изпълнител на волята Господна. А Борисов се бърка и в работите на местната и в работата на законодателна власт, при положение, че изобщо няма подобни правомощия.

 

-          Партията упражнява системно физически и морален терор върху държавата, върху всички. И днес, подобно на бай Тошово време целият арсенал на МВР и службите е впрегнат, за да следи за "подривни" елементи, които скачат на властта. Я някой се осмели да направи грешна стъпка и последствията са тежки - или буквално му изгарят бизнеса, или чрез държавната машина го смачкват и него, че и цялото му семейство и роднините му дори.

 

-          Пълен контрол над медиите. Да си журналист в България отдавна е мръсна дума. И има защо. Две ясно оформени групировки държат 100% от българските медии и следват добре начертана политика. Плурализмът, търсенето на истината и второто мнение за забравени или самозабранени прийоми на тази професия. По телевизиите се канят едни и същи гости, повтарящи заучени фрази, във вестниците и сайтовете гастролират едни и същи драскачи-коментатори, политолози и социолози... И всичко това срещу пари, много, много пари.

 

-          Ръководство на икономиката. Само един от многобройните примери за това, че управленците са сложили ръка върху икономиката е скандалът "Гинка и ЧЕЗ". Разтърсващата драма, ала турски сериал, ни показа как ГЕРБ и сами Борисов се опитаха (а може би и успяха) да вземат най-голямото електроразпределително дружество в България. Още преди седмици стана ясно за топлата връзка между Инерком и премиера или с други думи той просто протегна ръка към ЧЕЗ с намерение да прибира печалбите. Другият вариант ако пък сделката се провали след вдигналия се много шум и обществено недоволство, беше държавата (разбирай Бойко Борисов) да поиска пълен контрол над ЧЕЗ и печалбите, чрез държавно участие, оправдавайки се с желанието на народа.  Шумът и негодуването народно мина и заедно с това  премина и желанието на Бойко да одържави ЧЕЗ! Така на практика компанията си остава в ръцете на Инерком на Гинка, т.е. в сигурни ръце, ръцете на властта!

 

За съжаление преяждането с власт и пълната диктатура у нас вече отдавна са факт. Управленци, политически патерици, псевдоопозиция, медии и какви ли още не шутове и глашатаи са изровили дълбока дупка, около която са се окопали, за да изсмучат и последната капка кръв на българския народ. Ето защо и промяната и смяната би била толкова трудна, но не и невъзможно. Днес, сега и точно в този момент това може да стане само чрез пълно и категорично обединение на изстрадалите хора на България.

Приятели, няма за кога да чакаме.Да вдигнем глава сега, оковите да строшим и заедно живота в България да променим! И сатрапите да разрушим!

 

Вижте и други материали по темата:

Гадове и лош човешки материал посягат към главата на Краля–Слънце – коментар на Граждански движение „ДНЕС“

Скандалът "Радев–Борисов" – история за наивници! Малко повече за войната на живот и смърт на статуквото срещу Слави! – коментар на Граждански движение „ДНЕС“

Ще се катурне ли Борисов 3? – коментар на Граждански движение „ДНЕС“

Истанбулската конвенция ли ще изяде главата на Борисов? – коментар на Граждански движение „ДНЕС“

Щъркелови факти: Пробойните в демагогията на Борисов! – коментар на Граждански движение „ДНЕС“

Кривото огледало на властта рано или късно ще се счупи – коментар на Граждански движение „ДНЕС“

"Сделката“ за ЧЕЗ: Всички пътища водят към… Борисов и стремглавия упадък на властта!

Дянков: Бюджет 2010 г. е като малка постна пица

Борисов: Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим!

БЕЗ КОМЕНТАР* >> Борисов 3 в 1 – премиер, президент и външен ...

19 април: Мандат даден – мандат взет и... Борисов 3 

А ГЕРБ какво направи три мандата?* >> Борисов: Военните заводи се източват

Политически диети за отслабване

 

 

 59104