Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / POLITICO: ”Има такъв...
POLITICO: ”Има такъв народ” ще е трета политическа сила на парламентарните избори в България

POLITICO: ”Има такъв народ” ще е трета политическа сила на парламентарните избори в БългарияБългарските парламентарни избори ще дойдат след месеци на антиправителствени протести, призоваващи премиера Бойко Борисов да подаде оставка заради обвинения в корупция и непрозрачни отношения между правителството, олигарсите, съдебната система и службите за сигурност. Освен реконструкцията на кабинета, Борисов отказа да отстъпи и разпали страха от перспективата неговите социалистически опоненти да поемат властта.

"Има такъв народ" ще е трета политическа сила на парламентарните избори в България

 

Това пише европейското издание на "Политико" в анализираща статия за изборите, които предстоят в Европа, през 2021г.

 

За тези избори е заложено повече, отколкото се очаква: За да си осигури подкрепа от малка националистическа партия в управляващата си коалиция, Борисов постави пречка пред пътя на Северна Македония към членство в ЕС, натискайки Скопие да признае виждането на София, че езикът, който се говори в Северна Македония е регионален диалект на българския език.

 

По-късно през годината има и президентски избори, очаквани през есента. Все още няма декларирани кандидати, но социалистическият президент Румен Радев - който се изправи срещу Борисов на фона на протестите - има право да бъде преизбран.


.

Остава да разберем дали в парламентарната надпревара през 2021 г. ще се появи нова коалиция, но засега управляващата партия "Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ) на Борисов води в анкетите с 28 процента подкрепа. Социалистическата партия, оглавявана от Корнелия Нинова, е на второ място след групата на Борисов с около 25 процента. За да отклони вниманието от себе си, на фона на протестите, Борисов коментира корупционните скандали на социалистите и неуспеха в борбата с организираната престъпност, които ограничиха достъпа на България до еврофондове през 2008 г. ГЕРБ също обвинява социалистите в тесни връзки с Кремъл, въпреки че Борисов също се радваше на добри отношения с Москва.

 

Не са обявени официалните кандидати за президентската надпревара, но преди няколко години Борисов коментира, че може да се включи в президентската надпревара. Това може да означава да се изправи срещу неговия ожесточен съперник Радев, който се възползва от протестите през 2020 г., като шанс да се опита да сломи хватката на Борисов над държавата.

 

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Слави водач на две листи

Тошко Йорданов: ГЕРБ, ДПС и БСП са партиите, с които ”Има такъв народ” няма да си сътрудничи в управлението

”Маркет Линкс”: Партията на Слави настигна ГЕРБ

Доц. Иво Инджов: През 2021 очаквам демонтиране на системата ”Борисов - Пеевски - Гешев”

Отровното трио се вля в платформата на Мая Манолова за изборите

Мая Манолова и Отровното трио подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Възходът на „отровните” демонстрира провала на политиците

Отровното трио: Борисов не може да бъде честен играч. Само заедно можем

 

 

 

 

 


143089