Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Политиката на кранчето

Политиката на кранчетоВ две предизборни кампании тази година премиерът Борисов обикаляше държавата с джипка, редовно придружаван от финансовия министър Горанов, и даваше на електората наред - магистрали, заплати, пенсии.

В тази многократно играна пиеса като за бавно развиващи се следизборно плочата започва да се обръща. Два дни след втория тур финансовият министър предупреди кметовете да не намаляват данъци и такси, защото "с тези приходи от данък недвижими имоти, като сметнем само тротоарите, едва ли ще можем да сменим и една плочка".

Което е индиректно послание към общините да вдигат данъците, които администрират, ако искат да провеждат някакви собствени политики. В момента за тях местната власт разполага с много малък ресурс. За инфраструктура разчита основно на еврофондове, а за всичко останало - на правителството, което малко или много я прави зависима, включително политически.

И всяка година молбите на кметове към "Дондуков" 1 валят. Така един може да получи стотици милиони за спорни проекти (прословутото кръстовище във Варна), а друг да бъде подминаван, защото е "непослушен". В тази политика на кранчето, което може да пуска и спира с всякакви съображения, правителството в крайна сметка е отговорно за общата картина в местната власт и дисбалансите в нея - защото оперира с парите на всички граждани и целия бизнес.

В същото време остава безмълвно за аргументите за някаква степен на финансова децентрализация на общините - вероятно защото би позволила и независимост в начина, по който се провеждат местните политики. Както каза финансовият министър по друг повод през седмицата, "говорим за каквото преценим, че искаме да говорим, а не каквото вие кажете" - в отговор на въпрос на журналистка от телевизията на БСП. И като един властелин на кранчето направи недвусмислена връзката между партийната субсидия и съдбата на телевизията.

 

Източник: www.capital.bg
 

117356