Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Половината от българ...
Половината от българите в Германия живеят на гърба на добре уредената социална държава

Половината от българите в Германия живеят на гърба на добре уредената социална държаваЕдна трета от българите в Германия са на социални помощи, съобщи сайтът investor.bg, цитирайки Frankfurter Allgemeine Zeitung.
След горната граница за прием на бежанци дали няма да има нужда и от горна граница за ползване на социални облаги от чужденци, поставя парливият въпрос националният всекидневник на Германия.
Освен за бежанци от региони на военни действия и кризи, страната е привлекателна и за много граждани на други държави на ЕС. От влезлите в нея през 2016 година общо около 1,3 млн. чужденци, гражданите на ЕС са половината (близо 650.000). Няма обаче точна статистика за тяхната трудова квалификация, тъй като трудовият пазар на Германия е напълно отворен за гражданите на ЕС, които имат и достъп до социални облаги в страната, макар и с някои ограничения, отбелязва FAZ. Голямата част от тези европейци са от страни в ЕС, които са на дъното на класацията по благосъстояние. Повече от една трета от пристигналите през 2016 година са румънци и българи. Новопристигналите поляци са 123 000 души, а от Хърватия са дошли 5000. Докато всички французи и британци, взети заедно, са били едва 20 000 души.
Въпреки, че българите и румънците си намират лесно работа в Германия, около половината от тях пристигат в страната, привлечени от възможността да ползват облагите на добре уредената социална държава.
По данни на германската Агенция по труда от средата на 2017 година 47% от българите, живеещи в Германия, имат редовна работа, а 30% живеят от социални помощи. Сред румънците съотношението по този показател е по-благоприятно: 59:12. За сравнение: 60% от германските граждани имат работа и плащат социални осигуровки, а 7,2% получават социални помощи.

В тази връзка вестникът се пита дали германската държава прави достатъчно ясна разлика между истински кандидати за работа и такива, които целят да източват чужди социални облаги. Изданието припомня, че в края на миналата година германското правителство е затегнало правилата за получаване на социални помощи: отказ вече получават онези чужди европейски граждани, които пристигат в Германия, за да си търсят работа, но не успяват да си намерят такава в продължение на 6 месеца.

Предишното германско правителство искаше да промени и правилата за получаване на германски детски надбавки за деца, живеещи в чужбина, като ги приравни към стандарта на живот в съответната държава. През април Берлин изпрати запитване до Брюксел, без чието съгласие промяната не може да бъде прокарана, но до този момент от ЕК не са отговорили. По данни на германското финансово министерство, Германия плаща детски надбавки за 185 000 деца, живеещи в друга страна от ЕС. Ако правилата бъдат променени, както желае Берлин, това може да спестява на държавата по 159 млн. евро годишно     
Източник: http://www.segabg.com/