Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Поне 8 причини да гл...
Поне 8 причини да гласуваме!

Поне 8 причини да гласуваме!Коментар на Свобода Лилиева

 

Остават часове до балотажа на местните избори 2019. Последни минути на политическа агитация, обещания, раздаване на рекламни материали, битки в телевизионните студия.

Статистиката досега сочи, че избирателната активност по време на такъв вот не е голяма. Хората обичат да гласуват за парламент, но не и за кмет... Смятат, че ако изпратят свой депутат в Народното събрание, ще усетят някаква власт. Отсега личи, че този път май няма да е така.

Местните избори ни засягат най-пряко. От тях зависи дали ще гледате и чувате скандалите между съседа и съседката от отсрещния блок, построен заради безхаберието на общинските чиновници, дали ще чакате 45 минути в задръстване сутрин, дали ще дишате отровен въздух, дали ще отделяте по 800 лева за частна детска градина, защото няма място в държавната, дали ще ви ухапе бездомно куче, дали ще има градинка, в която да се разходите с детето, дали ще попаднете в дупка след последния ремонт и няма да си счупите крак или джантата на колата...

Замисляли ли сте се поне за минутка защо е важно да отидете до урните и да дадете своя глас?

Аз, да. Ето моите 8 причини за това:

 

1. Ще гласувам, защото не се страхувам да направя дори публично своя избор. Не се притеснявам да кажа на глас: "Ти заслужаваш да управляваш нашия град". Тези избори са важни, защото Общинският съвет и кметът ще решат дали ще дишам чист въздух, дали ще се блъскам в градския транспорт, дали ще застроят около моя блок...

София оглави класация за най-мръсен въздух в Европа 

 

2. Ще гласувам, защото не искам нещата да продължават по досегашния начин. Живея в София, но съм почти убедена, че ситуацията и в другите градове е същата – корупция, разруха, кошмарни ремонти, нагласени обществени поръчки, ремонтиран център, разнебитени квартали.

Image result for alley Image result for дупки в софия

Ремонт до ремонта в центъра, трафикът едва пъпли


Не искам вече да плащам пак и пак... за ремонт върху ремонта и после... пак за ремонт на ремонтите.

Не искам да плащам, за да дишам мръсен въздух и да се разболявам, а децата да ходят с маски на училище.

Не искам да плащам, за да имам кмет, който 3 мандата обещава, но не си довършва работата..., а сега иска 4-ти мандат, за да си я довърши.

Не искам да плащам за Общински съветници, които ритат възрастни жени в метрото.

Не искам да плащам за клоуни и гешефтари, събрали се в местния парламент само за личното си благо.

Необходима е ПРОМЯНА. Всички го знаем, искаме я. Но тя може да стане само, ако изберем кмет, подкрепен не от партии, не от коалиции, а от гражданите!

 

3. Ще гласувам, защото знам, че от мен ЗАВИСИ, защото знам, че колкото повече гласуват, толкова е по-сигурно, че промяната ще е факт, че купените гласове няма да предопределят перспективата и развитието ни. Много хора смятат, че техният глас не е важен. Напротив. Спомнете си надписа на сградата на Народното събрание – "Съединението прави силата". Ако вярваме убедено в неговия смисъл то ще можем да обърнем и ще променим обстоятелствата, избирайки гражданския кандидат за кмет на нашата община.

 

За мен тук в моята родна София това е Мая Манолова. Защото знаем, когато сме единни можем много, много повече. Доказали сме го, ще го докажем и на 27 октомври. 

4. Ще гласувам, защото така ще изразя мнението си за начина, по който искам да се развива моят град. Не харесвам това, което направи и не направи Йорданка Фандъкова и ще ѝ го покажа с голям червен картон. Не харесвам това, че нейният лидер и тайни бизнес кръгове ѝ дърпат конците и така нейната власт е силно зависима от техните решения. Независимият кандидат за кмет ще се подчинява и отчита само на хората, а не на партийните централи.

 Image result for Ще гласувам

5. Ще гласувам, защото знам, че не е достатъчно вечер да псувам и критикувам на маса, че живота не ми харесва. Ако мъжът ви дразни – развеждате се. Ако работата не ви харесва – напускате я. Тогава защо да не постъпим по същия начин и с кмета?

Замислих се дали ми харесва това, в което се превърна градът ми. И отговорът е категорично "НЕ!". София е още по-мръсна, още по-шумна, задръстена, презастроена. Малкото хубави неща се губят сред грозното и купищата нерешени проблеми.

А как е във Варна? В Бургас? В Пловдив? Харесва ли ви какво се случва? Ако отговорът е "НЕ“, гласувайте!

 

6. Ще гласувам, защото не се изискват усилия. Времето ще е топло и слънчево. Изборната секция е близо. Една разходка в неделя и с лекота ще съчетая полезното с приятното. 

Image result for бюлетина за общински съветници 2019

 

7. Ще гласувам, защото така ще направя избор между възможностите, които реално съществуват. Дори да не намирам кандидат или партия, които да харесвам, то отказът да гласувам не е равен на въздържание. Равен е на това някой друг да избере вместо мен. А аз не искам така. Не искам да давам власт на съседа, който си изхвърля боклука от 9 етаж и псува целия вход, да избере моя кмет. Дори да не е лесен изборът, дори да съм против всички кандидати, предпочитам аз да го направя. В крайна сметка, в ежедневието си ние много често правим избор между не съвсем идеални възможности, но се налага.

 

8. Ще гласувам, защото това е абсолютно единственият сигурен начин аз лично с моя и вашите хиляди гласове... да спрем купуването на гласове. Не желая бай Хасан да реши дали общината ще се погрижи за детето ми да учи в детска градина, дали ще направят градинка с детска площадка, дали ще увеличат цената на билетчето, на Синята и на Зелената зона.

Image result for Ще гласувам

Бай Хасан не плаща билетчето като се вози в трамвая, хвърля си боклука на улицата направо и не му пука дали цената на транспорта е 1.60 или 5.60 ч. Той ще гледа да прибере 50 кинти и 3 тениски, за да пусне бюлетината си, за когото му кажат. Ако дам своя вот, това ще е единственият начин да намаля влиянието на бай Хасан върху собственото ми бъдеще и бъдещето на децата ми.

 

Харесахте ли си някоя от моите 8 причини? Аз не искам да ви убеждавам в правотата си. Не искам да ви карам насила да гласувате. Искам да се замислите. Да осъзнаете, че онова, което виждате всеки божи ден около себе си много зависи от тези избори. Ако нямате и капчица гражданска съвест, тогава на 3 ноември отидете за риба или безгрижен пикник. Но после не мрънкайте, не критикувайте, не се оплаквайте!

Ако обаче нещо дори и съвсем малко да е то, ви дразни – паркирането, трафикът, детските градини, несправедливостите, въздухът... – тогава гласувайте!

Заслужава си заедно да променим и града си, и системата, защото го можем! Повярвайте.„„

 

  

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Преференциите в бюлетината с номера от 101. Какво друго трябва да знаем за изборния ден

Единство по пътя към промяната... или за снопа пръчки на Кубрат!

Войната на Манолова и гражданите... е спечелена, враговете отсега ближат рани

За Фандъкова..., думите, делата и промяната

“Тренд”: Над половината българи твърдо са решили за кого да гласуват

Волен, Бойко и Йорданка – на всеки километър... и метър!

И в битката за София... Борисов на губеща карта НЕ залага!

 

 


115421