Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Поправителен! >> Пре...
Поправителен! >> Преференциите отново са 7% за национален вот и 5% - за ЕП

Поправителен! >> Преференциите отново са 7% за национален вот и 5% - за ЕПДПС подкрепиха проекта на ГЕРБ, но ГЕРБ техния - не

138 депутати приеха само законопроекта на ГЕРБ за връщането на преференциите. Един народен представител се въздържа

 

138 депутати приеха само законопроекта на ГЕРБ за връщането на преференциите на нивата от 7% - за национални избори и 5% - за евроизбори. Един депутат от гласували 139 се въздържа, предаде Канал 3.

 

Не бяха приети обаче промените, предложени от ДПС, за връщане на високия праг за преференциалния вот, за отпадането на ограничението на броя секции извън ЕС и за агитация на майчиния език.

 

25 от движението си подкрепиха законопроекта, 26 патриоти го отхвърлиха, а от управляващата партия 89 депутати се въздържаха.

 

В същото време обаче парламентаристите на ДПС подкрепиха и законопроекта на ГЕРБ за връщането на старото положение при преференциите.

 

 

На първо четене парламентът прие промени в Изборния кодекс, внесени от ПГ на ГЕРБ, с които върна стария праг на преференциите, предаде Агенция „Фокус“.

 

„За“ промените гласуваха 138 народни представители, 1 гласува „въздържал се“ и нито един „против“.

 

ГЕРБ предлагат връщане на 7-процентовия праг на преференциите за парламентарните и местни избори и 5-процентовия за евроизборите, както беше досега. Връщането беше обещано от ГЕРБ след Изпълнителна комисия, свикана от лидера на партията Бойко Борисов.

 

Решението дойде, след като вече бяха приети изменения в изборното законодателство на 14 февруари 2019 г., според които избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а на парламентарните - не по-малко от регионалната квота. Същото се отнасяше и за местните избори, когато избраният кандидат трябваше да получи не по-малко от общинската избирателна квота.

 

Депутатите отхвърлиха промените, внесени от ДПС с 25 гласа „за“, 26 „против“ и 89 „въздържали се“. Те предлагаха оставане на сега действащото положение с преференциите, а именно да се признава националната, регионалната и общинската квота за съответните видове избори.

 

От ДПС предлагаха още текстът за задължителното гласуване да бъде заличен, както и да бъде премахната опцията „Не подкрепям никого“. Предложенията им включваха още да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 и 2015 г.

 

От Движението предлагаха в случаите, в които кампанията се води на друг език, да се осигурява превод на български език и в помещенията на всяка секционна избирателна комисия да се поставят по две камери за онлайн наблюдение. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта на ДПС бяха заложили текстове, според които за евроизборите през 2019 г. ЦИК трябва да въвежда поетапно машинно гласуване в определени от нея секции, но не по-малко от половината от общия им брой.

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Кой където го боли! >> Карадайъ: Призоваваме за задълбочен дебат за преференциите. Да преценим кой е най-справедливият праг

Депутатите решават окончателно за преференциалния вот

Отново цирк >> На първо четене: Правната комисия върна преференциите с поправките на ГЕРБ

ГЕРБ и ДПС - неприлично заедно!... Отдавна (ОБНОВЕНО)

ГЕРБ и ДПС обезсмислиха изборите

Забранете изборите!

Слави Трифонов: Въпросът сега е: Кога любените и любещите ще си разменят позициите?

Изборен кодекс в услуга на статуквото, на платената социология и журналистика... Идва този... (ОБНОВЕНО)

Гласът на задкулисието! >> Карадайъ: Истинските ограничения в Изборния кодекс не са отчетени от президента

Изборен кодекс до безкрай: ДПС внесе ремонт на ремонта на ремонта

Арогантна наглост: >> ДПС отново внесе промени в Изборния кодекс за обезсмисляне на преференцията

 

 

 


 


 


92914