Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Популистка надпревар...
Популистка надпревара >> След Пеевски и БСП предлага 5% ДДС за хляба

Популистка надпревара >> След Пеевски и БСП предлага 5% ДДС за хлябаБСП започва внасянето на няколко законопроекта, предвиждащи 5% ДДС за определени хранителни стоки, данъчни облекчения за млади семейства с деца, преизчисляване на всички пенсии и увеличение на социални помощи за енергийно бедните. 

Това стана ясно на брифинг на партията в Народното събрание. На него лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че след завръщането си в парламента миналата седмица, БСП започва работа в приоритетните си области, неравенството и демографската криза. 

"Внасяме за пореден път предложение за намаляване на ДДС на мляко, месо, брашно и продукти от брашно на 5%. Данъчни облекчения за млади семейства с деца, които са работили последните години, внасяли са си осигуровките - с предложенията, които правим, в тях ще остане в повече доход от 600 лв. годишно. Отново внасяме преизчисляване на всички пенсии и увеличаване на социалните помощи за енергийно бедните заради очакваното увеличение от 1 юли отново на ток, парно и топла вода", заяви Нинова.

Партията не внася тези предложения за първи път. Миналата седмица пък при изненадващата си поява в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски също обяви, че от партията внасят предложения за свалянето на ДДС на хляба до 5%, свалянето на ДДС на лекарствата и безплатни детски градини. От БСП заявиха, че ако тези законопроекти бъдат внесени, от лявата партия биха ги подкрепили.

Нинова още коментира, че към момента има бюджетен излишък в размер на около 2 млрд. и 600 млн. лв., които са изработени от всички българи граждани и е редно да стигнат обратно до тях "най-вече чрез политика по доходите".

Според Нинова тя не може да бъде обвинена в популизъм, тъй като редица лидери от европейското политическо семейство на ГЕРБ - ЕНП, прилагат подобни политики вкъщи. Тя призова премиера Борисов да вземе пример от техните практики, ако "не вярва на българските социалисти".

Нинова даде пример с диференцираното ДДС на храни, книги и медицински услуги в Германия, безплатните детски градини в определени провинции в страната, както и безплатното висше образование в редица скандинавски държави. 

"Това е европейска практика на политици, които са загрижени за най-важното - жизнения стандарт на своите сънародници", заяви тя.

Нинова още обяви, че законопроектите ще са готови до края на седмицата и призова всички партии за разумна дискусия.

"Нека оставим вицовете и лакърдиите на премиера, но нека ние, като разумни хора, да седнем и с истински аргументи да намерим решението на тези проблеми", завърши тя.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://m.offnews.bg/news/

 

 

 

 

 

 

101825