Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Популизъм срещу дива...
Популизъм срещу диващина! >> Пеевски и ДПС: Предлагаме 0 лв. партийна субсидия

Популизъм срещу диващина! >> Пеевски и ДПС: Предлагаме 0 лв. партийна субсидияНяма да подкрепим предложението на ГЕРБ за 1 лв. партийна субсидия, но ще подкрепим тя да е 0 лв. 

Това каза народният представител от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в Народното събрание във връзка с дебата за партийните субсидии. Днес той посети работното си място за четвърти път от началото на мандата си. 

"За нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лв. субсидията. Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде 0 лв. и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори", заяви той.

Според него партиите ще фалират при предложената от ГЕРБ субсидия 1 лв., така че е по-добре да се смени моделът на финансиране изцяло. 

"Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите", допълни още той.

 

Подобно мнение изрази и народният представител от ДПС Йордан Цонев. 

"Ако няма държавно финансиране, което има в цяла Европа, тогава трябва да изберем американския модел. Няма никакво държавно финансирне - финансира се от икономически субекти и от граждани, с проверени пари, с публичност на финансирането. И понеже ние смятаме, че след като обществото не е разбрало, че държавното финансиране е по-евтино, ние ще предложим 0 лв. и открито, публично финансиране от икономически субекти", заяви той. "Или ще се финансира дейността на политическите партии, или не".

Предложението за 1 лв. партийна субсидия е на управляващата партия и бе внесено от премиера Бойко Борисов малко след разкритията на редакционния екип на "Шоуто на Слави", че партиите са получавали надплатени субсидии в периода 2016-2018 г. ДПС се обяви твърдо против, а БСП нарече инициативата "кризисен пиар". "Атака" и "Воля" подкрепят предложението, ВМРО се обяви за по-ниска от сегашната, но по-висока от 1 лв. субсидия, а НФСБ заяви, че ще подкрепи, само ако се въведат текстове, гарантиращи официално финансиране на партиите.

Относно предложението на ДПС за намаляване на ДДС на хляба, Пеевски коментира, че първо ще бъдат проведени консултациите с производителите. "Ако има реално поевтиняване за потребителите го искаме, ако няма - няма смисъл", допълни той. 

"Радваме се, че управляващите ни чуха за детските градини. Това ще се случи. Искаме безплатни детски градини и финансиране на нови детски градини. Чуха ни с ДДС-то на книгите, оттам нататък продължаваме с хляба и лекарствата, ако ще има резултат за гражданите", допълни още Пеевски.

Цонев съобщи, че днес са първите консултации с фармациите по отношение на идеята за намаляване на ДДС ставките на лекарствата, а утре предстоят срещи с хлебопроизводители. 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Д-р Стефан Манов пред Слави за субсидиите: Изумен съм от начина, по който се правят опити да бъдат „минимизирани, преиначени очевидни прости неща“

Растежът не е в ДДС, а във върховенството на закона

Фалшиво надцакване >> БСП "надцаква" Пеевски за намаляването на ДДС. Да му мисли ГЕРБ

Популистка надпревара >> След Пеевски и БСП предлага 5% ДДС за хляба102667